Facebook Pixel

Крадене українське зерно почали вивозити через маріупольський порт

Російські загарбники й надалі вивозять з окупованих територій України врожай зерна. Тепер мародерство здійснюють і Азовським морем. Утім, роблять це поки що показово, а не задля зиску.

Як окупанти почали вивозити збіжжя

Перші 3,5 тис. тонн українського зерна російські окупанти вивезли через морський порт тимчасово окупованого Маріуполя Донецької області. Йдеться про збіжжя, викрадене з окупованих територій Запорізької та Донецької областей.

Про це в Telegram написав радник маріупольського мера Петро Андрющенко.

Quote«З акваторії порту вийшло судно РМ3, завантажене зерном. Завантаження відбувалося приблизно один тиждень, що вказує на низьку ефективність роботи порту. Можна констатувати на зараз, що це вантаж є радше пропагандистським, аніж реально привабливим», – розповів Андрющенко.

Якою ціною дістається зерновий урожай

Для українських фермерів нинішня посівна пов'язана з ризиком для життя: на полях залишилися міни, а служби розмінування перевантажені, пише Euronews.

Фермери в районах, звільнених від російської окупації, ризикують життям, щоб очистити свої землі від вибухових речовин напередодні посівного сезону. Водночас сапери-рятувальники насамперед перевіряють житлові подвір'я та об'єкти інфраструктури, а не поля та лісосмуги.

Через затримки з розмінуванням українські фермери змушені вирізати худобу.

Також складнощі фермерів пов'язані з виробничими й транспортними витратами, що зростають через російську блокаду багатьох чорноморських портів, зазначає агентство.

Як повідомляє Euronews, тисячам українських фермерів загрожує банкрутство. Їм потрібна державна допомога та компенсація минулорічних згорілих урожаїв.

Трагедія з трактористом на Херсонщині

У Високопільській громаді Херсонщини поблизу села Ольгине в неділю, 7 травня, на російській міні підірвався трактор: водія госпіталізували, повідомила пресслужба Херсонської ОВА.

«54-річний чоловік наїхав на протитанкову міну, залишену російською армією. Через детонацію вибухівки тракторист дістав тяжкі травми — опіки майже 20% тіла, осколкові поранення рук, ніг і грудної клітини», — йдеться в повідомленні.

Жителів області просять бути максимально обережними через високий рівень мінної небезпеки на Херсонщині.

Контекст. 6 травня на Херсонщині під ворожий обстріл потрапили сапери: 6 фахівців загинули.

Пріоритетним регіоном для розмінування на сьогодні є Миколаївщина.

У квітні окупанти почали почали вивозити вкрадене українське зерно через порт окупованого Бердянська.

Подякувати 🎉