Facebook Pixel

Нацбанк продав валюти на -$1,78 млрд у березні 2024

У березні 2024 Нацбанк продав валюти на -$1,78 млрд в еквіваленті. Зовнішніх ресурсів надійшло на $9 млрд. Про це свідчать дані валютних інтервенцій НБУ.

Що буде з зовнішнім фінансуванням України

Quote«Добре, що вийшло за перший квартал 2024-го сумарно залучити $10 млрд. Це означає, що в середньому в місяць потрібно 3,3 млрд, щоб закрити дефіцит у 37 млрд на рік. Зараз очікуємо зростання резервів України», – коментує народний депутат Ярослав Железняк.

За словами Железняка, ця сума стала результатом того, що багато донорів (Японія, Канада, Норвегія) наблизили свої виплати Україні. Тобто в майбутніх періодах вже такого обсягу допомоги від них не буде.

У квітні Україна очікує €1,5 млрд від ЄС, але після цього буде перерва без зовнішньої допомоги до літа.

Quote«Тільки у червні 2024-го в кращому випадку ми зможемо отримати транш по Ukraine Facility (якщо виконаємо всі умови, включаючи БЕБ) та від МВФ (він буде великий $2,2 млрд)», – пише нардеп.

Зараз завдяки іншим донорам дефіцит вдалось перекрити, але без грошей США це лише відтермінування проблеми до другого півріччя 2024-го, зазначив Железняк.

Quote«Проблема цього року – це неритмічність допомоги. Є місяці з великим обсягом (як березень) і такі як січень-лютий. $9 млрд за березень – це круто. Але точно розслаблятися не треба», – підсумував Ярослав Железняк.
Нацбанк продав валюти на -$1,78 млрд у березні 2024. Джерело: НБУ

Нацбанк продав валюти на -$1,78 млрд у березні 2024. Джерело: НБУ


Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉