Facebook Pixel

Як змінився ресторанний бізнес у 2024 — дослідження

Минулого року український ресторанний бізнес продовжив адаптувався до генераторної економіки, намагався втримати ціни й власну мотивацію. Головною проблемою у 2024 році залишився гострий дефіцит кадрів.

Про це свідчать результати дослідження Poster, які отримав The Page.

Наскільки у 2024 році зріс виторг, середній чек та відвідуваність закладів

Виторг українських закладів громадського харчування у 2024 році зріс на 10% порівняно з 2023-м. Середній чек збільшився на 17% через зростання цін.

Як змінився середній чек закладів в розрізі регіонів. Фото: Poster

Як змінився середній чек закладів в розрізі регіонів. Фото: Poster

Водночас відвідуваність впала на 3%. Серед причин падіння – економічна невизначеність та посилення мобілізації.

За словами гендиректора та співзасновника Poster, перше півріччя 2024 року було більш успішним, ніж друге, рік до року. Він зазначив, що торік у другому півріччі відвідуваність закладів впала на 7% порівняно з другим півріччям 2023-го.

Проте через те, що початок року показав себе непогано, загальнорічне падіння становить лише 3%.

Як змінилася відвідуваність закладів громадського харчування у розрізі регіонів

Негативна річна динаміка відвідуваності у 2024 році спостерігалась у таких містах:

  • Дніпро (-5% порівняно з 2023-м);
  • Київ (-3%);
  • Вінниця (-3%).

Натомість краще, ніж минулого року, ситуація виявилася у:

  • Харкові (+2%);
  • Львові (+1%);
  • Одесі (+1%).

Виторг та середній чек збільшилися в закладах найбільших міст через зростання цін.

Як змінилась відвідуваність закладів харчування у 2024 році в розрізі регіонів. Фото: Poster

Як змінилась відвідуваність закладів харчування у 2024 році в розрізі регіонів. Фото: Poster

На скільки у 2024 році змінилися показники відвідуваності у різних типах закладів харчування

Відвідуваність майже всіх типів закладів знизилася у 2024 році порівняно з 2023-м. Найбільше просіли показники у:

Натомість позитивну динаміку показали суші – зростання на 1%, а відвідуваність закладів, де продають каву з собою, залишилася без змін.

На скільки у 2024 році змінились показники відвідуваності у різних типах закладів харчування. Фото: Poster

На скільки у 2024 році змінились показники відвідуваності у різних типах закладів харчування. Фото: Poster

Як свідчать результати дослідження, виторг та середній чек зросли в усіх сегментах закладів через збільшення цін.

На скільки у 2024 році зріс виторг закладів харчування

Виторг закладів, що спеціалізуються на суші, зріса найбільше – на 16%. Середній чек – на 10%, з 557 грн до 613 грн.

Виручка кав’ярень зросла на 14% до показників 2023-го, середній чек – на 15%, з 83 грн до 95 грн. Своєю чергою сегмент кави з собою показав зростання на 13% за виторгом. Середній чек збільшився на 15%, з 68 грн до 79 грн.

Вторгування пекарень зросло на 11%, середній чек – на 12%, з 67 грн до 75 грн.

На скільки у 2024 році зріс виторг закладів харчування. Фото: Poster

На скільки у 2024 році зріс виторг закладів харчування. Фото: Poster

Кафе показали зростання виторгу на 9%, при цьому середній чек збільшився на 16%, з 239 грн до 276 грн. Натомість виручка ресторанів зросла на 8%, середній чек – на 18%, з 518 грн до 610 грн.

Піцерії, бари та фастфуд збільшили виручку на 4%. Водночас середній чек піцерій збільшився на 12%, з 261 грн до 293 грн, барів – на 13%, з 369 грн до 418 грн, фастфудів – на 13%, зі 155 грн до 175 грн.

З якими викликами зіткнувся ресторанний бізнес у 2024 році

Завищені очікування

54% опитаних рестораторів зазначили, що показники роботи закладів у 2024 році є нижчими за очікувані. У 2023-му таких респондентів було 43%.

Водночас 11% опитаних відповіли, що показники навіть перевищили очікування.

Найскладніше рестораторам у 2024 році було наймати та утримувати команди та працювати під час відключень світла. Окрім цього, підприємців турбувала:

47% рестораторів у 2024-му стикнулися зі зниженням рентабельності бізнесу. Ще 20% вказали, що мали середню рентабельність бізнесу 10-15%, а 21% взагалі не отримували прибуток минулого року.

Команда

Торік 39% рестораторів змогли зберегти команду у тій же кількості. Ще 28% навіть залучили нових працівників.

Водночас більшість рестораторів витрачали на зарплатню команді у 2024 році 20-30% від виторгу. 12% опитаних витрачали на зарплатню понад 40% вторгування закладу.

Подякувати 🎉