Facebook Pixel

Нацбанк відсудив 40% ТЕЦ, що належить Жеваго

Господарський суд Київської області передав НБУ 40% акцій ПрАТ «Білоцерківська ТЕЦ». Про це передає Гроші.Інформатор.

Майно підприємства є заставою за кредитом збанкрутілого банку «Фінанси та кредит» українського мільярдера Костянтина Жеваго. Водночас власники банку наразі винні НБУ понад 6 млрд грн.

Вартість акцій Нацбанк оцінів у 1,439 млрд грн. Держустанова планує продати акції, щоб погасити борги Фінанси та кредит».

«Це рішення суду після набрання ним законної сили надає право Національному банку отримати відповідні накази суду та розпочати процедуру примусової реалізації застави в межах виконавчого провадження. Отримані від реалізації застави кошти спрямовуватимуться на погашення боргів банку «Фінанси та Кредит» за кредитами рефінансування», – прокоментував судове рішення начальник управління правової та судової роботи з проблемними активами Юридичного департаменту Національного банку Сергій Бойко.

Зазначається, що колишній власник акцій, АТ «Білоцерківська Теплоелектроцентраль» у 2015 році уклало з Національним банком договір застави 40% ПрАТ «Білоцерківська Теплоелектроцентраль». Це було зроблено з метою забезпечити виконання зобов’язань за наданими банку «Фінанси та Кредит» кредитами рефінансування. Згідно даним Youcontrol, АТ «Білоцерківська Теплоелектроцентраль» належит до бізнес-групи «Фінанси і кредит» Костянтина Жеваго.

Національний банк 17 вересня 2015 року ухвалив рішення про віднесення банку «Фінанси та Кредит» до категорії неплатоспроможних. На момент ухвалення цього рішення акціонером банку був Костянтин Жеваго, який опосередковано володів часткою 97,67% акцій. Національний банк у 2018 році звернувся до господарського суду Київської області з позовом з метою звернення стягнення на передані в заставу НБУ акції ПрАТ «Білоцерківська Теплоелектроцентраль». Загальний обсяг залишку заборгованості банку «Фінанси та Кредит» перед Національним банком за кредитами рефінансування становить 6,201 млрд грн. Остаточно банк був ліквідований у 2019 році.

Але історія бізнесмена не закінчилась. Ліквідатор звинуватив його у відмиванні коштів банку. У вересні 2019 року Державне бюро розслідувань оголосило Костянтину Жеваго підозру, а в липні 2021 року повідомило про його міжнародний розшук. 28 грудня 2022 року Жеваго було затримано на гірськолижному курорті Куршевель у Франції. 4 січня цього року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб подав позов до Господарського суду м. Київ проти українського мільярдера Костянтина Жеваго, власника АТ «Банк «Фінанси та кредит», про відшкодування збитків банку та його кредиторів на суму майже 46 млрд грн.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉