Facebook Pixel

Держзрада Медведчука і Козака: місцезнаходження невідоме. Що їм загрожує

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова підписала повідомлення про підозру у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів в окупованому Росією українському Криму двом народним депутатам.

«Інформую суспільство про те, що сьогодні я поставила свій підпис на повідомленнях про підозру двом народним депутатам українського парламенту – М і К», — написала вона на своїй сторінці у Facebook. Йдеться про нардепів Віктора Медведчука та Тараса Козака [Ред. — The Page].

Тим часом Служба безпеки України прибула з обшуками до будинку, де мешкає сім'я Медведчука. Як пише ZN.ua з посиланням на свої джерела в правоохоронних органах, обшуки проводять на вулиці Монтажників, де зараз мешкає родина, поки в основному будинку у Пущі-Водиці йде капітальний ремонт. Народний депутат від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко у своєму Telegram-каналі повідомив, що обшуки проводяться через справу добування газу у Криму.

Обшуки вдома у Віктора Медведчука. Фото: bihus.info

Обшуки вдома у Віктора Медведчука. Фото: bihus.info

«За результатами обшуків, місцезнаходження нардепа М не встановлено, а тому СБУ вживаються відповідні заходи до його встановлення та вручення йому клопотання про тримання під вартою».

Ірина Венедіктова

Ірина Венедіктова

генеральна прокурорка України

Венедіктова також додала, що «вважати Крим частиною іншої держави, сприяти і безпосередньо брати участь у передачі цінних документів, що стосуються українських надр на 38 млрд грн, ставати правонаступником української власності, що по праву належить громадянам України; розкривати відомості, що містять держтаємницю та створювати армію інформаційних клоунів і ляльководити ними у власних антиукраїнських інтересах – не можна».

Раніше кримінальне провадження проти нардепів відкрило і Державне бюро розслідувань. Медведчука та Козака звинувачують у кримінальних правопорушеннях, передбачених ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) та ч.1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України, йдеться у відповіді Офісу генпрокурора на заяву Гончаренка. Перше звинувачення карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років із конфіскацією майна або без нього, а друге — позбавленням волі від дванадцяти до п’ятнадцяти років із конфіскацією майна або без нього.

Фото: Telegram-канал Олексія Гончаренка

Фото: Telegram-канал Олексія Гончаренка

Контекст. На початку лютого РНБО ухвалила рішення про застосування санкцій проти Козака й телеканалів Медведчука «112 Україна», NewsOne і ZIK строком на п'ять років. Глава держави ввів це рішення в дію. Пізніше РНБО також ввела санкції проти авіакомпаній — молдавської JET4U SRL і португальської JET4U LDA. Їм належать літаки, якими Медведчук і Козак літали до Росії.

Подякувати 🎉