Facebook Pixel

РНБО ввела санкції на майно Медведчука

Рада національної безпеки і оборони (РНБО) ввела санкції проти 19 юридичних та 8 фізичних осіб, зокрема Віктора Медведчука й Оксани Марченко особисто.

Повний список осіб, проти яких РНБО застосувала санкційні обмеження:

Костянтин Вацьковський (РФ), Віталій Донченко (РФ), Наталія Лавренік, Лисогор Сергій, Марченко Оксана (Україна), Маслюк Олександр (РФ), Медведчук Віктор (Україна), Михайло Попов (РФ).

Крім того, під санкції потрапили 19 компаній та 5 літаків.

Також накладено арешт на частку Віктора Медведчука в телеканалі «1+1».

Самому Медведчуку інкримінують ст. 258, ч. 5 «Фінансування тероризму».

Також РНБО поручила Кабміну повернути у власність держави «ПрикарпатЗахідтранс» (ПКЗТ), який експлуатує українську ділянку нафтопродуктопроводу «Самара — Західний напрямок» протяжністю 1,1 тис. км. Цей магістральний продуктопровід побудований за радянських часів і спеціалізується на поставках дизельного палива з РФ через територію Білорусі і України до Угорщини. Проєктна потужність магістралі — 3,5 млн тонн на рік.

В 2015 році ПКЗТ увійшов в орбіту впливу Віктора Медведчука і став одним із основних джерел його доходів. Віктор Медведчук через підставних осіб викупив у росіян акції ПКЗТ і через суд скасував передачу Україні нафтопродуктопроводу. Весною 2019 року Медведчук переписав 51% в капіталі ПКЗТ на білоруський «Нафтобітумний завод» бізнесмена Миколи Вороб'я.

Подякувати 🎉