Facebook Pixel

Як захиститися від вірусного гепатиту А — поради лікаря

Як захиститися від вірусного гепатиту А — поради лікаря

Як захиститися від вірусного гепатиту А — поради лікаря

Лікарка інфекціоністка Юлія Левчук відповідає на найпоширеніші запитання щодо гепатиту А.

Натепер найефективнішим захистом проти вірусного гепатиту А є вакцинація. МОЗ передав Вінничині майже 2000 доз вакцини від гепатиту А для забезпечення безоплатних щеплень для контактних осіб. Щеплення від Гепатиту А МОЗ отримало в рамках співпраці з Всесвітньою організацією охорони здоровʼя.

Вакцинація від гепатиту А не занесена до календаря щеплень як обов’язкова. Тому прищеплюються за бажанням і переважно за свій кошт.

Для того щоб захист був більш тривалим, рекомендовано вакцинуватись.

Мити та кип’ятити

Поширенню вірусного гепатиту А сприяють:

  • брудні руки;
  • «інфікована» їжа, тобто немиті овочі та фрукти;
  • їжа, яка не пройшла ретельної термообробки;
  • «забруднена» вода.

Тому поради щодо профілактики досить стандартні – часто та ретельно мити руки. Овочі та фрукти також необхідно ретельно мити перед вживанням у їжу.

Вода має кипіти не менше 5 хвилин, саме стільки часу потрібно, щоб знищити вірус гепатиту А. У сухому середовищі він може існувати до 7 днів, у випорожненнях – до місяця, а у воді – протягом 3-10 місяців.

Quote«Якщо один з членів сім’ї погано почувається – вкрай не бажано доручати йому приготування їжі для всіх інших. Якщо мова йде про вірусний гепатит А, то таким чином зросте ризик інфікуватися для інших членів родини», — пояснила лікарка інфекціоністка Юлія Левчук.

Симптоми вірусного гепатиту А

Від інфікування до появи перших симптомів проходить від 14 до 28 днів.

Гепатит А починається з симптомів, подібних до грипу, до яких може додаватися нудота, блювота та рідкі випорожнення. Після цього жовтіє шкіра та склери, кал стає безбарвним. Зазвичай людина відчуває полегшення самопочуття у другому періоді. Ці симптоми є найбільш розповсюдженими при інфікуванні вірусним гепатитом А, проте вони присутні не у всіх хворих. Іноді гепатит А може проходити без подібних симптомів у вигляді звичайного ГРВІ.

Допомога та підтримка

За даними Всесвітньої організації здоров'я, майже всі люди, інфіковані гепатитом А, повністю одужують і у них формується пожиттєвий імунітет до хвороби, але це не означає, що можна займатися самолікуванням.

У випадку нездужання варто насамперед звернутися до свого сімейного лікаря.

Фахівці Національної Гарячої Лінії з питань вірусних гепатитів готові надати підтримку та відповісти на запитання за телефоном 0-800-50-33-10. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України – безкоштовні.

Як повідомили у Департаменті охорони здоров'я та реабілітації Вінницької ОВА, в області вже зареєстровано 247 повідомлень про хворих. У 207 випадках захворювання лабораторно підтверджено.

Кількість пацієнтів у лікарнях зменшується. Наразі в медичних закладах перебуває 120 пацієнтів, серед них — 20 дітей. Сім госпіталізованих мають підозру на гепатит А. У решти пацієнтів діагноз підтверджено лабораторно.

Quote«Стан усіх пацієнтів середнього ступеня важкості. Один пацієнт у нас залишається важким, його стан стабільний. На сьогодні у нас вже вакциновано 117 медиків та 8 контактних осіб з 12 сімей, де були зафіксовані вогнища хвороб. Тобто у цих родинах захворювання виявили у кількох людей. Продовжуємо вакцинувати медиків та контактних осіб. Ще раз наголошую, мийте руки з милом та дезінфікуйте їх», — зауважила заступниця директорки профільного департаменту Тетяна Бондаренко.

Тим часом пресслужба МОЗ спростовує фейки про запровадження карантину через спалахи гепатиту А. МОЗ заявляє, що дана інформація не відповідає дійсності та є частиною ворожої ІПСО. У міністерстві закликают довіряти виключно офіційним джерелам інформації і не поширювати неправдиву інформацію.

Подякувати 🎉