Facebook Pixel

Крадіжка 1,5 млрд грн Міноборони: ВАКС призначив чиновнику міністерства запобіжний захід

2 лютого ВАКС застосував до відстороненого в.о. директора Департаменту військово-технічної політики розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Тоомаса Нахкура запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання. Його підозрюють у спробі крадіжки 1,5 млрд грн на поставці мінометних снарядів для ЗСУ.

Про це пише ЦПК.

Крадіжка 1,5 млрд грн Міноборони: рішення суду щодо Тоомаса Нахкури

На посадовця поклали низку обов'язків, зокрема здачу поспортів для виїзду за кордон та носіння електронного браслета. Водночас слідча суддя відмовила у задоволенні клопотання в частині застосування тримання під вартою із альтернативною заставою у понад 268 млн грн, про що просив прокурор.

Про мотиви рішення стане відомо після оголошення повного тексту ухвали, яке призначене на 7 лютого.

Тоомас Нахкур є одним із п’яти підозрюваних у справі про ймовірне розкрадання майже 1,5 млрд грн на закупівлі 100 тис. мінометних пострілів для ЗСУ.

Крадіжка 1,5 млрд грн Міноборони: деталі

Міноборони уклало контракт з маловідомою фірмою «Львівський арсенал» 11 листопада 2022 року. Через кілька днів після цього міністр оборони Олексій Резніков дав дозвіл на проведення передоплати за контрактом – майже 100% суми угоди.

Компанія заявляла, що має експортну ліцензію в одній із країн Європейського Союзу. Незадовго до підписання контракту з МУО Кабмін вніс «Львівський арсенал» в офіційний перелік так званих спецімпортерів зброї.

Поставки мали розпочатись уже в грудні 2022 року і повністю закінчитись до кінця лютого 2023 року, але станом на кінець липня жодної міни за передоплаченим контрактом Міноборони не отримало.

Виявилося, що мін у постачальника «Львівський арсеналу» не було, а міни знаходилися в іншій країні, ліцензії до якої у фірми немає.

За даними Youcontrol, ТОВ «Львівський арсенал» володіє екснардеп Юрій Збітнєв.

Пізніше з'явилися подробиці справи. За версією слідства, чиновники Міноборони наперед розуміли, що мінометні постріли поставлено не буде і в Міноборони ніхто не перевіряв, яким чином міни мають доставити з Хорватії до України.

Саме Нахкур як начальник відповідного управління Міноборони відповідав за обґрунтованість умов контракту.

За словами прокурора, посадовець не перевірив належним чином усі документи, не відслідкував порядок постачання мін, не перевірив належним чином постачальника, незважаючи на численні порушення законодавства і контракту, завізував угоду і рішення про передоплату на 1,34 млрд грн. Передоплата становила 97% від суми контракту.

У травні 2023 року вдалося ініціювати арешт лише 818 млн грн, інші кошти вивели на рахунки іноземних компаній, однак жодної зі 100 тис. мін ніхто так і не поставив.

Захист наполягає, що Нахкур був лише начальником одного із управлінь у складі Міністерства та в межах своєї компетенції погоджував ті чи інші речі.

Окрім нього, свої погодження надали більше десяти інших осіб. За версією захисту, це була звичайна господарська діяльність і підозра персонально Нахкуру необґрунтована.

26 січня Міністерство оборони України виграло суд на більш ніж 1,5 мільярда гривень у справі ТОВ «Львівський арсенал».



Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉