Facebook Pixel

єВідновлення 2024. Оцінка пошкодженого війною житла часто є помірно заниженою — юристи

Опитані The Page експерти розповідають, що комісії, які проводять оцінку пошкодженого або знищеного житла для нарахування компенсацій в державній програмі «єВідновлення», схильні занижувати цифри.

Quote«Оцінка пошкодженого або знищеного нерухомого майна у більшості випадків є помірно заниженою, — розповів The Page Микола Максимов, адвокат, керівник судової практики ЮК RIYAKO&PARTNERS. — Суб'єкти, які здійснюють оцінку, бояться брати на себе відповідальність за адекватну оцінку пошкоджень, адже необґрунтовані витрати державного або місцевих бюджетів часто мають наслідком кримінальну відповідальність за розтрату грошових коштів».

Ярина Паш, молодший юрист адвокатського об'єднання «Місечко та Партнери», підтверджує, що розмір компенсації за пошкоджене та знищене майно, який вираховується комісією за нормативно встановленими формулами та показниками, може не відповідати реальній вартості житла з урахуванням необхідного ремонту, втрачених меблів та техніки.

Будинок в Солом'янському районі Києва, який постраждав від обстрілів 2 січня. Фото: ДСНС

Будинок в Солом'янському районі Києва, який постраждав від обстрілів 2 січня. Фото: ДСНС

Своєю чергою Вікторія Берещак, оглядачка ринку нерухомості, вказує на проблеми з темпами та якістю роботи комісій, які здійснюють оцінку пошкодженого об’єкта на місцях.

Quote«Розгляд конкретного випадку можуть призупинити через, наприклад, неповний пакет документів чи з посиланням на технічні збої у реєстрі. Подекуди цей процес розтягується в часі або виконується недостатньо сумлінно. Наприклад, пошкодження можуть оцінити нижче за ринкові ціни на подібні роботи у зв’язку з тим, що формула розрахунку не враховує інфляцію та зростання цін», — уточнює співрозмовниця The Page.

Практичні кейси, які вдалося відшукати The Page, підтверджують тези експертів. Зокрема, одна зі співрозмовниць видання розповіла, що за рознесений рашистами двоповерховий будинок їй за програмою «єВідновлення» запропонували лише 250 тис. грн, чого, за її оцінками, має вистачити хіба що на заміну вікон.

Проте, попри названі недосконалості, які проявляються на містах, опитані The Page експерти вважають програму «єВідновлення» ефективним механізмом.

Quote«єВідновлення» — одна з ключових законодавчих ініціатив внутрішньої політики України за минулий рік і, попри певні нюанси і обмеження, досить дієва. Програма працює і, як на мене, достатньо ефективно, враховуючи кількість профінансованих заявок і розширення переліку випадків», — підсумовує Вікторія Берещак.

Нагадаємо, з 10 травня 2023 року в Україні надають компенсації до 200 тис. грн на дрібні ремонти, а з 8 грудня 2023 року виплачують до 350 тис. грн для квартир або до 500 тис. грн для приватних будинків на капітальні ремонти.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉