Facebook Pixel

Агрохолдинг «Кернел» збудує новий термінал у порту «Рені»

Агрохолдинг «Кернел» збудує новий термінал у порту «Рені»

Агрохолдинг «Кернел» збудує новий термінал у порту «Рені»

Один із найбільших в Україні агрохолдингів «Кернел» планує до кінця 2023 року побудувати новий перевантажувальний термінал «Девелопмент Рені Термінал» у морському порту «Рені» й у такий спосіб самим збільшити обсяги експорту вантажів до 600 тис. тонн на рік. Термінал буде побудовано на земельній ділянці, орендованій холдингом на 49 років. Для реалізації проєкту заплановано залучити приблизно $10 млн власних коштів.

Передбачається, що після завершення будівництва потужність одноразового зберігання зернових і гранульованого шроту в оперативних силосах нового термінала становитиме 9,6 тис. кв. м, соняшникової олії в резервуарах — до 6 тис. тонн. Проєктна потужність приймання — до 2 тис. тонн зерна та шроту на добу, до 1,5 тис. тонн олії на добу. В еквіваленті це дорівнює розвантаженню приблизно 100 вантажних автомобілів і 50 автоцистерн на добу. Потужність відвантаження зерна або шроту на річковий транспорт становитиме до 8 тис. тонн на добу, соняшникової олії — до 4 тис. тонн на добу. Фронт одночасного завантаження буде розірвано на два річкові судна.

Як очікується, за умови стабільної роботи Чорноморського зернового коридору активи на Дунаї допоможуть «Кернел» наростити експорт до 600 тис. тонн на рік.

У 2022 році «Кернел» уже придбав і в екстреному режимі запустив у ренійському порту термінал «Дунай Пром Агро» як реакцію на вимогу того часу. Усупереч блокаді українських морських портів потрібно було забезпечувати стабільні відвантаження продукції на експорт. Потужності в Дунайському регіоні стали альтернативою морським каналам.

Quote«За рік використання нового об'єкта ми переконалися в експортному потенціалі річкових перевезень, особливо в умовах нестабільної роботи «зернової ініціативи». Отже, для підвищення операційної ефективності агрохолдинг вирішив бути присутнім у Дунайському регіоні», — констатувала керівниця департаменту комунікацій, PR і GR «Кернелу».

Раніше віцепрем'єр — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков прогнозував, що обсяг перевалки вантажів у дунайських портах до кінця 2023 року може збільшитися до 20 млн тонн вантажів проти 16 млн тонн 2022 року, що втричі більше довоєнного рівня.

Контекст. «Кернел» — великий виробник і експортер соняшникової олії, що працює в рослинництві, експортує зернові культури, надає послуги зі зберігання та перевалки зерна на елеваторах і в портових терміналах. Найбільшим співвласником «Кернелу» через Namsen Ltd. є Андрій Веревський із часткою 39,97% і Cascade Investment Fund (Кайманові острови), бенефіціаром якої виступає екснардеп України Віталій Хомутиннік, який володіє 4,99% акцій агрохолдингу.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉