Facebook Pixel

Кабмін запровадив державне регулювання цін на соціально значущі продукти

Кабінет Міністрів України встановив граничний рівень торгової надбавки на важливі продукти харчування в розмірі 10%. Передбачається, що регулювання буде тимчасове на період дії карантину.

Відповідну постанову уряд ухвалив на засіданні 12 січня.

У пояснювальній записці до постанови сказано, що граничний рівень торгової надбавки в розмірі 10% від оптово-відпускної ціни на період дії карантину встановлюється на такі продукти: гречану крупу, цукор-пісок, пшеничне борошно першого сорту, макаронні вироби вітчизняного виробництва (з борошна першого сорту), пастеризоване молоко жирністю 2,5% (у плівці), курячі яйця категорії С1, курячу тушку та вершкове масло жирністю 72,5%.

Уточнюється, що гранична торгова надбавка встановлюється з огляду на рекламні, маркетингові та логістичні послуги. Сюди ж входять інші послуги, пов'язані з реалізацією кінцевому споживачу, зокрема послуги з підготування, оброблення, упакування тощо.

В уряді пояснили це рішення суттєвим зростанням споживчих цін на їжу, яке спостерігається з початку 2021 року в Україні.

Зокрема, за даними Державної служби статистики з початку року за підсумками 2021 року, ціни на гречку зросли на 23,8% (+8,9 грн), на цукор — на 34,9% (+7,3 грн), на пшеничне борошно — на 15,4% (+1,96 грн), на макаронні вироби — на 18,4% (+3,72 грн), на пастеризоване молоко — на 9,2% (+2,36 грн), на яйця — на 11,5% (+3,15 грн), на курячу тушку — на 26,9% (+15,06 грн), на вершкове масло — на 12,3% (+5,64 грн).

Загалом споживча інфляція становила 10% у 2021 році.

Мета урядового рішення — стабілізація цін на основні продукти харчування в умовах поширення в Україні COVID-19.

Нагадаємо, що уряд 31 грудня 2021 року обмежив вартість природного газу для виробників борошна, хліба, молока, курятини, олії на період дії карантину, але не довше, ніж до 30 квітня 2022 року.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉