Facebook Pixel

Ізраїль відмовляється від ЗРК Patriot. Чи варто розраховувати на них Україні?

Ізраїль відмовляється від ЗРК Patriot. Чи варто розраховувати на них Україні?

Ізраїль відмовляється від ЗРК Patriot. Чи варто розраховувати на них Україні?

Протягом наступних двох місяців Повітряні сили Ізраїлю (IAF) планують вивести з експлуатації кілька зенітних батарей Patriot. Про це повідомляє The Times of Israel.

Повітряні сили Ізраїлю мають намір попрощатися з застарілим американським комплексом і замінити його на більш сучасні засоби протиповітряної оборони. Зокрема, систему «Праща Давида» та широко відомий «Залізний купол».

У лютому IAF заявили, що вже перебувають у процесі закриття кількох батарей Patriot.

Quote«Наразі ми перебуваємо в процесі скорочення кількості батарей, поки вся система не буде закрита. Ми зрозуміли, що потрібно рухатися вперед і вдосконалювати методи захисту. Нововведення в системі ППО покращують оперативне та технічне реагування», — сказав начальник 138 батальйону групи протиповітряної оборони, який користується Patriot.

Ракетні батареї Patriot, які експлуатувалися США, були успішно розгорнуті проти деяких ракет Scud, випущених з Іраку по Ізраїлю під час війни в Перській затоці 1991 року.

Система американського виробництва офіційно надійшла на озброєння Ізраїлю в тому ж році, але вперше здійснила перехоплення лише у 2014 році, збивши безпілотник ХАМАС, запущений із Сектору Газа.

Протягом наступного десятиліття система, призначена для збивання літаків, за словами військових, перехопила лише близько 10 цілей, включаючи сирійські винищувачі, які порушили повітряний простір Ізраїлю у 2014 і 2018 роках.

На тлі війни, що триває в секторі Газа, Patriot використовувався кілька разів, хоча в більшості випадків перехоплювачі запускалися через помилкові ідентифікації.

Наразі незрозуміло, що буде з батареями Patriot, які дуже потрібні Україні, яка прагне захистити своє небо від російських ракет.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉