Facebook Pixel

Ізраїль готується до можливого прямого нападу Ірану

Ізраїль готується до можливого прямого нападу Ірану. На фото Le Monde: в Тегерані спалюють прапор Ізраїлю 5 квітня 2024 року

Ізраїль готується до можливого прямого нападу Ірану. На фото Le Monde: в Тегерані спалюють прапор Ізраїлю 5 квітня 2024 року

Ізраїль готується до першого в історії прямого нападу Ірану на свої урядові об’єкти. Атака, за даними західних розвідок, може статися вже в суботу, 13 квітня 2024 року, повідомляє Bloomberg.

Напад з території Ірану є одним із головних сценаріїв, на який очікує єврейська держава та її союзники, стверджують джерела, які не мають права висловлюватись публічно. Бомбардування за допомогою безпілотників і високоточних ракет може відбутися протягом наступних 48 годин або скоріше.

Quote«Ми віддані захисту Ізраїлю, — заявив у п’ятницю президент США Джо Байден. — Ми будемо підтримувати Ізраїль, ми будемо захищати, допомагати захищати, Іран не досягне успіху».

За словами джерел, США вже перемістили додаткові військові підрозділи в регіон, хоча одночасно посилили дипломатичні заходи, щоб уникнути бойових дій.

Два есмінці США минулого тижня вже перемістилися в східну частину Середземного моря. Один із них, USS Carney, нещодавно перебував у Червоному морі, здійснюючи протиповітряну оборону від хуситських безпілотників і протикорабельних ракет.

За даними розвідки, напад все ще не схвалений найвищими посадовими особами Тегерана. Іран планує атаку ракетами та безпілотниками у відповідь на удар по його посольству в Сирії минулого тижня. Ісламська Республіка звинувачує в ньому Ізраїль.

Аятола Алі Хаменеї неодноразово заявляв, що Ізраїль буде «покараний» за напад, але не сказав, яку форму матиме такий крок.

Поки три країни тільки обмінюються гучними заявами, проте Ізраїль та його союзники припускають, що напад є неминучим.

Іран, скоріше за все, може застосувати проти Ізраїлю ракети і безпілотники. Про це йдеться у новій оцінці всесвітньої загрози розвідувального управління Міноборони США.

Ісламська держава «має значний запас балістичних і крилатих ракет, здатних вражати цілі на відстані до 2000 км від його кордонів», — уточнює розвідка.

Раніше західні розвідники припускали, що атака Ірану може відбутись у будь-який день після Ід аль-Фітр (закінчення Рамадану), який цього року припав на 10 квітня.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉