Facebook Pixel

Українці в Литві: де працюють і скільки заробляють

Українці у Литві: де працюють і скільки заробляють

Українці у Литві: де працюють і скільки заробляють

Влада та роботодавці Литви заохочують українських біженців інтегруватися й працевлаштовуватися в країні. У такий спосіб вони мають намір заповнити місця в галузях, де бракує робочих рук. Служба зайнятості Литви повідомляє, що за трудовими договорами в країні працюють 25 600 громадян України. Це майже 61% зареєстрованих у країні біженців (станом на березень 42 тис.).

Популярні вакансії

Найбільше вакансій на підприємствах, де досвід роботи не є обов’язковим і не вимагається знання литовської мови. Мінімальна зарплата в Литві — 840 євро брутто. Середня зарплата в Литві у 2022 році складала 1 666 євро брутто.

Брак кадрів у Литві декларують роботодавці у сфері послуг, готельного бізнесу, виробництва, будівництва, а також оптової та роздрібної торгівлі.

Приклади вакансій, які пропонують громадянам України в Литві:

  • виготовлення проводів і кабелів на заводах переважно для підприємств автомобільної галузі. Зарплата – від 750 євро нетто. З урахуванням премій і бонусів зарплата в середньому може сягати 1000 — 1300 євро нетто;
  • робота на м’ясних підприємствах, пов’язана з нарізкою, пакуванням і маркуванням м’ясних виробів. Залежно від підприємства зарплата 680 — 850 євро;
  • сезонні вакансії, наприклад, у сфері обслуговування. Це може бути робота помічником кухаря із зарплатою від 800 євро нетто, робота в пральнях із зарплатою 700 євро нетто або робота на висаджуванні дерев із зарплатою 1700 євро;
  • кухарі потрібні цілий рік незалежно від сезону. На таких вакансіях пропонують зарплату 1100 — 1500 євро. Але така робота вимагає навичок і знання мови.
Quote«Литовські роботодавці заохочують українців до праці різними бонусами. Наприклад, преміями, пропонують безплатне харчування (одно- чи дворазове). Литва є також є однією з небагатьох країн ЄС, яка надає житло для працівників безоплатно», — розповідає директор міжнародної рекрутації Міграційної платформи EWL Марцін Колодзейчик.

За словами експертів, це має певний ефект. Опитування Служби зайнятості Литви свідчить про те, що 34% біженців з України в майбутньому планують жити й працювати в Литві.

Допомога від держави

Влада Литви надає українцям, які мають тимчасовий захист:

  • одноразову допомогу в розмірі 300 євро;
  • картки на купівлю харчових продуктів — по 20 євро на тиждень, 80 євро на місяць.

Легалізація в Литві

Литва, як і інші країни ЄС, надає біженцям України статус тимчасового захисту. Він дає право на освіту, медичне страхування та постійне проживання на строк 1 рік із можливим продовженням до 3 років, доступ до ринку праці, соціальну допомогу.

Мовне питання

У працевлаштуванні на просту фізичну роботу також допомагає відсутність мовного бар'єру. У Литві можна порозумітися російською. Натомість литовська влада планує спонукати українців до вивчення литовської.

Quote«Знання литовської мови знадобиться для працевлаштування на висококваліфіковану роботу. Це важливо для українців, які хочуть працювати в Литві за фахом», — стверджує Марцін Колодзейчик.

Раніше литовська Служба зайнятості повідомляла, що за результатами анонімного опитування українців, які скористалися її послугами, у майбутньому 34% українських біженців у Литві планують залишитися жити та працювати в цій країні. Зараз на її платформі зареєстровано 9 900 вакансій. На 2 600 позицій роботодавці готові взяти українців.

За даними Центробанку Литви, 2022 року українці створили додану вартість на 400 млн євро – 1% валового внутрішнього продукту. Міністерство соціального захисту та праці повідомляло, що за рік війни в Україні українські біженці, які знайшли притулок у Литві, сплатили до бюджету країни понад 58 млн євро податків.

Подякувати 🎉