Чому продукти стали меншими? Як від нас приховують зростання цін
Шрінкфляція, термін, що описує зменшення кількості товару при збереженні тієї ж ціни, стала справжньою практикою для багатьох компаній по всьому світу. Її активно використовують не тільки виробники шоколадок, але й компанії, що займаються виробництвом напоїв, закусок та інших продуктів. Наприклад, PepsiCo, відома своєю газованою водою та популярними чипсами, у 2014 році вирішила збільшити прибутки, застосувавши таку хитрість, як зменшення обсягу продукту при збереженні ціни. І хоча це дозволило компанії економити, продажі чипсів у третьому кварталі 2024 року все ж впали. Що робити? Замість того, щоб визнати помилку, компанія придумала новий трюк, який назвали «гросфляцією» — збільшення ваги товару без підвищення ціни, тимчасово приваблюючи покупців.
Про це розповіли на каналі «Останній Капіталіст».
Але не всі споживачі були задоволені такими маніпуляціями. Відомо, що деякі компанії, такі як Cadbury, що випускає шоколадні яйця типу Kinder Surprise, намагаються пояснити зменшення розміру товару тим, що він «не став меншим, це просто ілюзія». Ще одна компанія, що також вчинила так, це Tropicana, яка змінила дизайн упаковки соку і зменшила об'єм на 150 мл, не підвищуючи ціну, що викликало розчарування у споживачів і знизило продажі на 20%.
Однак подібні практики торкаються не тільки продуктів харчування. Наприклад, шоколадка Milk Alpin Milk з 2017 року зменшила свою вагу з 300 г до 270 г, а у 2009 році батончик Mars став легшим на майже 5 г. Не оминула цю тенденцію і компанія Mondelēz: знаменитий шоколад Тоблерон з 2016 року «втратив» майже 50 г, зробивши відстань між трикутниками більшими, щоб не змінювати візуальну форму упаковки.
Існують навіть більш хитрі варіанти цієї практики — зниження якості товару, але збереження ціни, що отримало назву «скімфляція». Наприклад, коли смачна шоколадка починає нагадувати пластилін, а ковбаса — туалетний папір. Вже цього року деякі західні супермаркети, як Walmart і Waitrose, зменшили розмір рулонів туалетного паперу на п'яту частину, і ніхто особливо не помітив. Замість цього виробники просто зменшили кількість аркушів, а кількість на трубці залишилася такою ж.
Усі ці трюки — результат намагань зберегти прибуток в умовах зростаючої інфляції. Вони допомагають зекономити, не підвищуючи ціну, але чи надовго це допоможе компаніям зберігати лояльність споживачів?