Facebook Pixel

В аналітичних колах за кордоном обговорюють розпад росії, але поки не публічно — експерт

У цивілізованому світі тема розвалу росії хоч і є табуйованою на офіційному рівні, але вже активно розробляється в аналітичних колах. Таку думку висловив у інтерв’ю The Page Олександр Чупак, керівник економічних програм Недержавного аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень».

За словами Чупака сьогодні багато аналітичних центрів у США займаються темою росії. За приклад він наводить організацію Jamestown Foundation, де працює науковець Януш Буґайський.

Олександр Чупак, керівник економічних програм Недержавного аналітичного центру “Українські студії стратегічних досліджень”

Олександр Чупак, керівник економічних програм Недержавного аналітичного центру “Українські студії стратегічних досліджень”

Буґайський напередодні повномасштабного вторгнення росії в Україну у 2022 році видав книгу «Неспроможна держава. Інструкція з розшматування росії» [Failed State: A Guide to Russia's Rupture by Janusz Bugajski]. На її сторінках автор відповідає на питання, чому росія має бути знищена як імперія і які слабкі місця у неї є.

Книга «Неспроможна держава. Інструкція з розшматування росії» вже видана в Україні українською мовою і продається у книгарнях.

«росія представляє подвійний виклик для Заходу — її стійкі неоімперські амбіції та неминуче розшматування держави», — стверджує Януш Буґайський на початку своєї книги.

Януш Бугайський на 6 Форумі Вільних Народів Постросії у Вашингтоні, США. Фото: Вікіпедія

Януш Бугайський на 6 Форумі Вільних Народів Постросії у Вашингтоні, США. Фото: Вікіпедія

Quote«Цей дослідник, вочевидь, користується повагою і популярністю в західних колах, у тому числі — в американських урядових. Він був, наприклад, учасником одного із заходів, який організував наш аналітичний центр у лютому 2024 року, — зазначив у інтерв’ю The Page Олександр Чупак. — Ми також долучилися до зусиль з донесення інформації щодо розшматування росії і видали книгу під назвою «Ліквідація російської імперії». Там вже з української точки зору ми пояснили, чому росія має бути розвалена і чому це є запорукою нашої перемоги. Адже ми, як українська структура, розуміємо, що війна йде не тільки на суші, в повітрі і на морі, а також і у головах людей».

Олександр Чупак додає, що українцям варто зрозуміти, що перемога — не просто вихід на кордони України 1991 року, а припинення існування російської імперії. Це мають усвідомити і в цивілізованому світі. Адже поки існуватиме росія, миру не буде не тільки в Україні, а і в усьому світі.

Quote«Тому хоч ми поки і не чуємо офіційних заяв від президентів, але робота ведеться. Тобто президенти, хоч про це і не говорять, точно знають, які у росії є проблеми. Ми сподіваємося, що їх вдасться переконати, що воювати з росією і вести з нею бізнес паралельно — не дуже вигідне заняття. Бо набагато краще буде вести бізнес з тими вільними країнами, які постануть на теренах росії», — заключає Чупак.

Повна відеоверсія інтерв’ю з Олександром Чупаком

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉