Facebook Pixel
IT

Чому 99% IT-фахівців не мають броні від мобілізації і як це впливає на галузь

За інформацією Асоціації IT Ukraine, станом на листопад 2023 року були заброньовані від мобілізації лише близько 3400 ІТ-фахівців – 1% від загальної кількості ІТ-івців в Україні. The Page з’ясовує, чому запропонований державою механізм бронювання практично не діє в одній з найбільших експортних галузей економіки.

Як не працює бронювання від мобілізації в IT

Домініка Іванова-Бекар, HR-експертка, власниця HR-агенції, підтверджує, що скористатися механізмом бронювання працівників від мобілізації може незначна кількість IT-компаній – за різними оцінками, не більше 1-2%. Адже в ІТ є своя специфіка щодо форми працевлаштування працівників, і на відміну від інших галузей, більшість співробітників оформлені не за трудовим договором у штаті компанії, а є ФОПами.

На думку Степана Веселовського, СЕО Львівського «ІТ Кластера», нинішній підхід до бронювання орієнтований на класичні галузі економіки, але не збалансований для креативних та технологічних індустрій, де основою є ключові працівники з багаторічним досвідом і експертизою.

Quote«Абсолютно зрозуміло, чому, наприклад, енергетики отримали набагато більше бронювань, ніж ІТ-спеціалісти. Адже це критична сфера з погляду існування країни. При всій повазі до IT-івців, на жаль, від нас не залежала доля держави ні взимку, ні на початку повномасштабного вторгнення, – коментує ситуацію Cтепан Мітіш, голова IT-компанії «ЕРАМ Україна». – Проте наша галузь важлива у довгостроковій перспективі. ІТ-індустрія генерує велику частину валютних надходжень в країну та створює додаткові робочі місця, що вкрай важливо для сильного тилу».

Степан Веселовський додає, що можливість бронювати ключових працівників для техкомпаній може стати аргументом для клієнтів не відмовлятися від співпраці з українськими компаніями. Бо, на жаль, іноземні замовники наразі почали обережніше укладати контракти з українськими вендорами через воєнні ризики.

Тому асоціація IT Ukraine надали свої пропозиції щодо необхідності перегляду чинного Порядку бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час з метою забезпечення балансу інтересів держави, бізнесу та всіх галузей економіки.

Як мобілізація ключових розробників впливає на роботу IT-компаній

Несподівана мобілізація важливих працівників негативно впливає на діяльність IT-компаній.

Quote«Навчання того, хто би міг замінити вилучену людину, тривале, бо досвід роботи фахівця рівня senior часто перевищує 10 років, – пояснює Степан Веселовський. – Відтак заміна ключового працівника на конкретному проєкті непроста, часозатратна або зовсім неможлива без втрати замовника. Особливо негативно це впливає на малі та середні компанії, які становлять 43% українського ринку. Адже для них вихід з виробничого процесу ключових працівників означає не просто зупинку проєкту, а й неможливість продовжувати бізнес».
Вилучення ключових працівників може зупинити IT-бізнес. Фото: Pixabay

Вилучення ключових працівників може зупинити IT-бізнес. Фото: Pixabay

Проте, за словами Доміники Іванової-Бекар, великі гравці IT-ринку ще перед початком повномасштабної війни зробили певну диверсифікацію ризиків і частину персоналу релокували за кордон. Співрозмовниця The Page додає, що в більшості ІТ-компаній добре налагоджена робота L&D відділів (Learning and Development), є кадровий резерв як внутрішній, так і зовнішній – зі світчерів та початківців, які проходили навчання на відкритих програмах компаній, та частини команди, яка нині перебуває на бенчі (лаві запасних) у зв’язку з призупиненням деяких проєктів. Тобто великі компанії мають більше простору для маневру, щоб мінімізувати вплив ризиків мобілізації персоналу.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉