Facebook Pixel
IT

Названі причини найгіршої динаміки українського IT-ринку за всю історію — чого чекати далі

У 2023 році вперше в історії український IT-експорт припинив зростання і скоротився на 8,5%, до $6,7 млрд. The Page з’ясовує, що до цього призвело.

Чому відбулося падіння українського IT-ринку в 2023 році

На думку опитаних The Page експертів, просідання IT-галузі пояснюється такими факторами:

  • глобальне економічне сповільнення;
  • війна в Україні.

Поєднання цих чинників призвело до падіння попиту на послуги українських IT-вців. Адже, як зазначають в Асоціації IT Ukraine, ІТ-індустрія – висококонкурентна галузь, якій доводиться виборювати контракти на глобальному ринку, будь-які коливання якого також впливають і на Україну. А через війну клієнти переконані, що українські ІТ-команди працюють в ризиковому середовищі, тому компаніям доводиться докладати чимало зусиль щоб переконувати закордонних партнерів в надійності команд і спроможності виконати проєкти вчасно та якісно.

Обсяги українського IT-експорту в 2022-му та 2023 роках. Інфографіка: Львівський ІТ Кластер

Обсяги українського IT-експорту в 2022-му та 2023 роках. Інфографіка: Львівський ІТ Кластер

Степан Веселовський, СЕО Львівського ІТ Кластера, повідомляє, що 58% IT-компаній, опитаних в ході дослідження IT Research Ukraine, під час повномасштабної війни стикалися з розірванням контрактів. З цих компаній 17% оцінюють частку недоотриманого доходу у 21-30%, а 24% опитаних заявляє про втрату понад 41% доходу.

Quote«Кількість нових проєктів та клієнтів, які приходять в Україну, зараз доволі незначна. Такий стан речей пояснюється глобальним економічним сповільненням, що призводить до оптимізації витрат і загального зниження попиту на ІТ-послуги, а з іншого боку — обережним ставленням іноземних замовників до України, як хабу з розробки цифрових рішень», — узагальнює Степан Мітіш, голова IT-компанії «ЕРАМ Україна».

Якою буде динаміка IT-ринку у 2024 році

Розвиток ситуації на українському експортоорієнтованому ІТ-ринку залежатиме від тривалості світової рецесії та ситуації та фронті в Україні.

Quote«Найбільш вірогідний сценарій для ІT-галузі України у 2024 році – це збереження обсягу експортних IT-послуг на рівні 2023 року, — зазначив в коментарі The Page Степан Мітіш. — У порівнянні з іншими індустріями для нас це буде непоганий результат, зважаючи на умови, в яких зараз перебуває український бізнес. Це буде великий плюс для економіки країни, ВВП та її експортного потенціалу під час війни».

Між тим співрозмовник The Page сподівається, що війна з часом може перестати бути стримуючим фактором для розміщення замовлень у IT-компаній з України на фоні відсутності стабільності у світі. Адже світові замовники бачать, що попри всі виклики українські спеціалісти продовжують стабільно та продуктивно працювати протягом двох років повномасштабної війни.

Вплив ситуації на IT-ринку на зайнятість та зарплати в галузі The Page аналізує в межах спецпроєкту «Війна та праця».

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉