Влада Білорусі оголосила про введення нетарифних бар’єрів для експорту української картоплі. Ці дії призвели до повної зупинки ввезення цього продукту з Україну в Білорусь. Про це розповіла очільниця Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту прав споживачів Владислава Магалецька.
«Наприкінці цього року нашими сусідами було встановлено нові норми щодо експорту української картоплі. Наразі ми працюємо над тим, щоб домовитися з колегами та продовжити експорт на взаємовигідних умовах», – вказала вона.
Магалецька додала, що цьогоріч 93% загального обсягу української картоплі, що йде на продаж за кордон, постачалися в Білорусь.
За слова глави Держпродспоживслужби, на сьогодні України веде активні перемовини з ЄС щодо надання дозволу на експорт коренеплоду до країн-членів союзу.
Додатково. За даними East Fruit, за січень — жовтень 2021 року Україна експортувала в Білорусь близько 9,5 тонн товарної картоплі. Це у 5,5 раза більше ніж за аналогічний період минулого року. Завдяки цьому Україна стала головним постачальником картоплі в сусідню країну.
Опитані виданням експерти вважають, що лише отримання доступів до нових ринків збуту не зможе вирішити проблему українського експорту. Варто почати з підвищення якості товару.
«На жаль, головна проблема української картоплі – це не відсутність доступів до ринків, а її низька якість порівняно з картоплею, яка вирощується в країнах ЄС. Я про це постійно говорю з 2010 року, коли я допомагав створювати Асоціацію виробників картоплі України. Тоді ми зібрали за одним столом найбільших картоплярів країни та закупівельників провідних мереж супермаркетів України. І навіть ці, порівняно невисокі стандарти якості, яких пропонували дотримуватися мережі супермаркетів, більшість українських картоплярів категорично відкидали. Водночас, за моїми оцінками, втрати для країни від неякісної картоплі на полицях українських супермаркетів сягають 10 млрд грн на рік. І це при тому, що картопля замість мільярдних втрат могла б приносити країні чималу експортну виручку», — пояснив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).