Facebook Pixel

Auchan у рф постачав одяг, продукти та цигарки російським військам в Україні. ДОПОВНЕНО

Французький ритейлер Auchan свідомо дозволяв своїй російській компанії «Ашан росія» постачати російським окупаційним військам в Україні «гуманітарну допомогу» у вигляді одягу, шкарпеток, продуктів, інструменту та цигарок щонайменше з початку березня 2022 року.

Про це пише Христо Грозєв, головний редактор Bellingcat, за підсумками багатомісячного спільного розслідування Bellingcat, французької LeMonde та російського The Insider.

Quote«Після запитань Le Monde, Bellingcat і The Insider Auchan Retail підтверджує, що не проводить, не підтримує та не фінансує жодних «благодійних» акцій для російських збройних сил», — таку офіційну відповідь опублікувала компанія сьогодні, 17 лютого.
QuoteAuchan Україна вимагає пояснень від французького офісу! Ми шоковані інформацією, яку було опубліковано в журналістському розслідуванні щодо допомоги армії країни-агресорки. Ми терміново звернулися до офісу у Франції. Вони цю інформацію спростовують. Ми очікуємо на офіційну комунікацію, — так відреагували в українському «Ашані».


Ашан Україна відреагував на розслідування

Ашан Україна відреагував на розслідування

Джерело розслідувачів у російському «Ашані» в березні 2022 року повідомило, що компанія надсилає «гуманітарну допомогу жінкам і дітям», яка майже повністю складається із чоловічих шкарпеток розміру 40++, чоловічих футболок, бритв, цигарок і запальничок у масштабах «на кілька батальйонів» на фронт.

Постачання позиціювалися як «гуманітарна допомога» та складалися як із товарів з «ашанівських» складів, так і з товарів, зібраних волонтерами на території магазинів «Ашан» у різних регіонах країни. У деяких регіонах постачання організовувалися за безпосередньої взаємодії з місцевими органами влади.

Ба більше, «Ашан» також допомагав військкоматам набирати мобілізованих з-поміж своїх співробітників.

Що відомо про «гуманітарну допомогу» окупантам від Auchan у рф

У середині березня 2022 року працівники пітерського «Ашану» отримали листа з переліком товарів для чоловіків (шкарпетки від 40 розміру, футболки, сигарети, запальнички, бритви, зубна паста). Кількість замовлення свідчила, що одержувачів мало бути багато – один — два батальйони. Загальна вартість цієї березневої партії «допомоги» становила 2 млн рублів.

Типовий набір для російської армії — шкарпетки, цигарки, бритви, запальнички — оплачуваний компанією-постачальником муніципалітету Санкт=Петербурга. Фото: The Insider

Типовий набір для російської армії — шкарпетки, цигарки, бритви, запальнички — оплачуваний компанією-постачальником муніципалітету Санкт=Петербурга. Фото: The Insider

Обов'язковою умовою було маркування палетування «ГУМАНІТАРНА ДОПОМОГА».

Джерела розслідувачів стверджують, що з внутрішнього листування було зрозуміло: ця «допомога» поїде на фронт військовим.

Типове маркування «Гуманітарна допомога» на коробках для армії, які збирали в «Ашанах». Фото: The Insider

Типове маркування «Гуманітарна допомога» на коробках для армії, які збирали в «Ашанах». Фото: The Insider

Усі компанії, обрані для легалізації постачання військовим, обслуговують петербурзький ГУП «Пассажиравтотранс». Пізніше в мерії Санкт-Петербурга розповідали про розроблення логістики постачання «гуманітарної допомоги» для МО росії. До жовтня 2022 року Санкт-Петербург у такий спосіб зібрав 280 тонн «допомоги»

До збору було залучено «Ашани» в багатьох регіонах росії — за згодою московського офісу. У Самарі, Рибінську та Володимирі на територіях магазинів «Ашан» розташовувалися пункти збору «гуманітарної допомоги для Донбасу».

Згідно з міжнародним правом, гуманітарною допомогою під час міжнародних конфліктів вважається лише допомога мирному населенню, зазначають Bellingcat, LeMonde та The Insider.

Підтримка агресора може підвести «Ашан» під міжнародні санкції. Оборот 231 магазина у рф у 2022 році склав приблизно 3,2 млрд євро на рік, тобто 10% обороту всієї компанії.

Також відомо, що «Ашан» збирав і передавав до російських військкоматів дані про своїх співробітників. Дані про військові квитки у співробітників почали збирати ще до початку повномасштабного вторгнення — у січні 2022 року. Після оголошення мобілізації компанія допомагала військкоматам виконувати норму: прямо на робочому місці співробітникам вручали повістки та пропонували звільнитися.

Контекст. 25 березня 2022 року група Auchan Retail заявила, що не згортатиме діяльність у росії, бо це може бути розцінено як навмисне банкрутство до експропріації та поставить 30 тис. робітників у небезпечне становище. Компанія прогнозувала збитки на 2022 рік.

Зрештою компанія не тільки не згорнула діяльність у рф, але й почала нові проєкти, наприклад, розвиток e-commerce спільно з російським Сбербанком.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉