Facebook Pixel

Десятки 2500-річних скелетів знайдені на стародавньому перехресті в пустелі Негев

Гробниці на перехресті шляхів

Гробниці на перехресті шляхів

Археологи в Ізраїлі розкопали місце поховання з десятками скелетів 2500-річної давнини у пустелі Негев на півдні Ізраїлю. Можливо, це останки жертв торгівлі людьми. Про це пише Live Science.

Команда вчених знайшла поховання під час археологічного дослідження напередодні будівництва водопроводу в регіоні. На відміну від здебільшого округлих поховань, які зазвичай знаходять у Негеві — ці дві нещодавно виявлені камери квадратні, одна має розміри 7 на 7 м, а інша — 4,5 на 4,5 м . Їх розташування також заслуговує на увагу, кажуть дослідники.

Quote«Такого роду гробниці ніколи не були виявлені в регіоні досі, і вони не пов’язані з будь-яким поселенням», – повідомила археолог з Управління старожитностей Ізраїлю Талі Еріксон-Гіні.
Амулети Беса, божественного захисника жінок і дітей у єгипетській культурі, знайдені в гробниці.

Амулети Беса, божественного захисника жінок і дітей у єгипетській культурі, знайдені в гробниці.

Гробниці розташовані на перехресті двох важливих стародавніх шляхів, що ведуть із заходу на схід, з Єгипту до Ваді-Араби (району Негева, розташованого на південь від басейну Мертвого моря), південної Йорданії та Аравійського півострова.

Смерть і поховання вздовж стародавніх доріг у суворій пустелі, через насильство чи хворобу, не були рідкістю. Цілком можливо, що ці люди були поховані там, тому що в давнину перехрестя вважалися «святими» місцями з ритуальним і релігійним значенням, пишуть автори дослідження.

Гробниця містила безліч артефактів із різних культур південного Леванту (регіон навколо східного Середземномор’я), південної Аравії та Єгипту, які відносяться до пізнього залізного віку та раннього перського періоду Ахеменідів (сьоме століття до н. е. – п’яте століття до н. е.).

Південноаравійський горщик для пахощів, виготовлений з алебастру.

Південноаравійський горщик для пахощів, виготовлений з алебастру.

За словами дослідників, виявлені на цьому місці людські останки могли належати дорослим жінкам, хоча для підтвердження цього потрібен додатковий аналіз. Наприклад, у гробницях були ювелірні вироби зі сплаву міді та заліза, керамічні вази та черепашки з Червоного моря, які єгиптянки іноді використовували як талісмани — предмети, що використовувалися для захисту від зла та для принесення удачі. Археологи також виявили підставки для ладану та алебастровий піднос — залишки колись відомої торгівлі миррою та ладаном у цьому регіоні. За словами дослідників, деякі контейнери з пахощами були навмисно розбиті, ймовірно, як частину похоронного ритуалу.

Quote«Гробниці можуть допомогти заповнити важливу прогалину в археологічних даних регіону. Ми багато знаємо про торгівлю між південною Аравією та південним Левантом у середині першого тисячоліття до н.е. Ці розкопки значно розширюють наші знання про цю стародавню торгову мережу", — повідомив історик з Папського католицького університету Аргентини Хуан Мануель Тебес.

Кого ховали в могилах?

Автори дослідження припустили, що людські останки можуть бути жертвами торгівлі людьми, які були куплені в Газі чи Єгипті та призначені для Аравії, де їх, ймовірно, продавали як наречених або священних повій, які брали участь у ритуалах, хоча для підтвердження цієї гіпотези потрібні додаткові докази. Згідно з дослідженням, стародавні записи, включаючи мінейські написи, знайдені в Ємені, задокументували практику торгівлі жінками для ритуальної проституції в цьому регіоні.

Розташування деяких людських останків у гробницях вказує на те, що скелети, можливо, були переміщені зі свого початкового місця, щоб звільнити місце для додаткових поховань, що свідчить про те, що місце, можливо, використовувалося протягом тривалого часу.

Подякувати 🎉