Facebook Pixel

У Мексиці знайшли «портал у потойбічний світ» майя. Його використовували до XVI століття

У Мексиці знайшли «портал у потойбічний світ» майя. Його використовували до XVI століття

У Мексиці знайшли «портал у потойбічний світ» майя. Його використовували до XVI століття

Археологи з Національного інституту антропології та історії вивчили унікальне каное майя, яке ще два роки тому виявили у затопленому сеноті Сан-Андрес (Мексика), та вперше поділилися своїми висновками.

Сенот — це природне провалля, утворене при обваленні склепіння вапнякової печери, в якій протікають підземні води. Майя вважали їх за священні місця, на дні яких блукають боги і душі померлих людей.

Довжина знайденого каное становить 2,15 метра, ширина – 45 сантиметрів, а висота – 36,5 сантиметрів. Воно безперечно виготовлено в традиціях майя, дійшли висновку вчені. Однак воно не використовувалося за призначенням — заважкі ніс і корма ніяк не могли триматися на воді. Отже, човен створювали у символічних цілях. Швидше за все, для підношення богам.

А сам сенот Сан-Адреас, ймовірно, вважався у цивілізації Мезоамерики входом до потойбічного світу, вважають вчені. На це вказує і те, що в ньому були численні людські останки, а також кістки броненосців, собак, індичок і орлів. Фахівці вже ідентифікували 38 скелетів.

Переважна серед них кількість кісток броненосців наводять експертів на думку про ритуальне використання каное та його розміщення в печері до того, як її було затоплено.

Quote«Здібності броненосців плавати і ходити дном, надовго затримуючи дихання, можуть натякати на те, що ці тварини могли увійти в підземний світ, що узгоджується з легендами майя про затоплені печери і сеноти, як про портали до космогонічного простору», — говорить підводний археолог Хесус Гальєгос Флорес.

Завдяки цьому дослідженню вчені визначили точний вік знахідки. Радіовуглецеве датування деревини каное показало, що його створили в XVI столітті, а не в період з 830 по 950 роки, як вважалося раніше.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉