Facebook Pixel

Археологи в Німеччині розкопали унікальний меч із поховання бронзової доби

«Восьмикутний меч»

«Восьмикутний меч»

3000-річний меч, знайдений у місті Нердлінген у Баварії, справді є вражаючим артефактом з минулого. За інформацією Live Science, цей меч був знайдений у похованні, де були поховані чоловік, жінка та дитина.

Цікаво, що меч досі має блиск, незважаючи на своє вік. Він має ошатне восьмикутне руків'я, виготовлене з бронзи. Завдяки вмілому виготовленню та збереженню, меч має привабливий зовнішній вигляд. Бронза набула зеленкуватого відтінку, оскільки вона містить мідь, яка піддається окисленню під впливом повітря та води.

«Восьмикутний меч»

«Восьмикутний меч»

Археологи встановили дату виготовлення меча кінець 14 століття до нашої ери. Факт, що знахідки мечів з цього часу та регіону є рідкісними, відображається на тому, що багато могил середньої бронзової доби були розграбовані протягом тисячоліть.

Quote«Меч і поховання все ще мають бути досліджені, щоб наші археологи могли класифікувати цю знахідку точніше. Але вже можна сказати: стан винятковий! Така знахідка — велика рідкість!», — сказав голова Державного управління охорони пам’яток Баварії Матіас Пфейл.
«Восьмикутний меч»

«Восьмикутний меч»

Виготовлення «восьмикутних» мечів вимагало вправних ковалів. Руків'я з двома заклепками було відлите поверх хвостовика леза за допомогою техніки, відомої як накладне лиття. За заявою вчених, на лезі немає видимих подряпин або слідів зносу, що свідчить про його можливе церемоніальне або символічне призначення. Проте, не зважаючи на це, меч легко міг використовуватися як зброя, оскільки центр ваги розташований ближче до вістря клинка. Це свідчить про його ефективність у рубанні супротивників.

Дослідники відомі двома районами виробництва «восьмикутних» мечів у Німеччині. Один з регіонів знаходився на півдні Німеччини, а інший — у північній Німеччині та Данії. На жаль, невідомо, до якого з цих районів належить новознайдений меч, оскільки інформації про його точне місце виготовлення нема.

Подякувати 🎉