Facebook Pixel

Цей день в історії. 22 лютого Януковича усунули з посади Президента

22 лютого у світі відзначають Європейський день підтримки жертв злочинів, в Індії – День матері, а в Японії – День кішки. Японці фотографуються з власними улюбленцями. The Page нагадує, які історичні події відбулися 22 лютого в Україні та світі.

У 1635 році за ініціативи кардинала Рішельє була створена Французька академія. Академіки, яких називали «безсмертними», спочатку опікувалися розвитком французької мови.

У 1819-му Іспанія підписала з Америкою договір про передачу Штатам Флориди за 5 мільйонів іспанських срібних доларів.

У 1848-му у Парижі почалась друга революція. Співаючи «Марсельєзу», колони демонстрантів пройшли до палацу депутатів. Наступного дня наляканий подіями король Луї-Філіп I відправив уряд у відставку. Опозиція вже була готова задовольнитися досягнутим – проте ввечері королівські війська обстріляли беззбройну колону демонстрантів, загинули близько 40 людей. Ця новина підняла парижан, які за ніч спорудили майже 1,5 тис. барикад. Повстанці захопили всі опорні пункти Парижа, а на ранок 24 лютого оточили палац Тюїльрі — резиденцію короля. Той зрікся престолу. Так почалася Друга французька республіка.

130 років тому, 22 лютого 1894 року, у Пенсільванії був заснований Український народний союз – найстаріша і найбільша організація українців США та Канади.

У 1986-му на Філіппінах почалася безкровна революція «Влада народу». Після численних протестів і вуличних демонстрацій диктатура президента Фердинанда Маркоса, що правив 20 років, була скинута.

У 1997-му вчені з шотландського Единбурга повідомили про успішне клонування вівці, яка народилася 5 липня 1996 року. Новонароджена одержала ім'я Доллі.

10 років тому, 22 лютого 2014 року, під тиском подій Революції Гідності та після масового виходу депутатів з фракції Партії Регіонів голова Верховної Ради України Володимир Рибак подав у відставку з посади. Новим спікером обраний Олександр Турчинов. Парламент 328 голосами усунув Віктора Януковича з посади Президента України та звільнив низку найвищих високопосадовців. Також Рада звільнила Юлію Тимошенко, яка у той час перебувала у лікарні в Харкові. У Дніпропетровську, Миколаєві, Херсоні, та інших містах України, де Партія Регіонів та ліві партії мали сильні позиції, протестувальники повалили пам’ятники Леніну.

Янукович у відповідь у телезверненні назвав події 18-20 лютого державним переворотом та порівняв їх з приходом нацистів до влади. Депутатів, що вийшли з ПР, він найменував зрадниками.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉