Facebook Pixel

Цей день в історії. 13 лютого арештували Юлію Тимошенко

13 лютого відзначають Всесвітній день радіо та Міжнародний день шаурми, а в Нью-Орлеані саме сьогодні святкують Марді Гра, або товстий вівторок – закінчення карнавалу перед великим постом. Також сьогодні закінчується традиційний карнавал у Венеції.

The Page нагадує, які свята та історичні події відбулися 13 лютого в Україні та світі.

У 1784 році імператриця Катерина II власним указом створила з приєднаних 1783 року земель Кримського ханства (Крим, Тамань, Кубань) Таврійську область на правах намісництва з центром в Сімферополі.

У 1895-му брати Луї й Огюст Люм'єри запатентували свою версію сінематографа на основі апарату Леона Булі (1892).

У 1898 році сталася перша автомобільна аварія з жертвами. В британському Брайтоні 42-річний Генрі ЛІндфілд разом з 18-річним сином на автівці врізався в дерево. Через отримані травми Генрі помер в шпиталі наступного дня.

У 1917-му британський уряд дозволив жінкам бути водіями таксі.

Сто років тому, 3 лютого 1924 року, у Львові польська поліція закатувала Ольгу Басараб (Левицьку), організаторку 1-ї жіночої чоти Легіону українських січових стрільців, розвідницю, активістку УВО, зв'язкову полковника Євгена Коновальця.

У 1945-му Дрезден був майже повністю зруйнований бомбардуванням авіації союзників.

Сьогодні 65 років виповнюється ляльці Барбі – перші Барбі з’явились у продажу 1959 року.

40 років тому, 13 лютого 1984 року, генсеком ЦК КПРС став Костянтин Черненко. Він був останнім учасником так званих «перегонів на лафетах», коли похорони перших осіб СРСР йшли один за одним. Про важко хворого Черненка ходив злий анекдот – мовляв, країною тоді керували півтори людини: вічно живий Ленін та напівживий Черненко.

У 2001-му експрем'єр-міністерка України Юлія Тимошенко була арештована за звинуваченням у розкраданні близько $1 млрд, призначеного для оплати за російський газ компанією ЄЕСУ, та несплату податків. За місяць, у березні, Печерський райсуд скасував цей арешт.

13 лютого 2004 року в Катарі підірвали автомобіль експрезидента Чеченської Республіки Ічкерія Зелімхана Яндарбієва разом з охоронцями та 13-річним сином. В організації замовного вбивства звинувачують російські спецслужби.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉