Facebook Pixel

Цей день сьогодні. 10 листопада – старт перегонів на лафетах та кінець Білого братства

Цей день сьогодні. 10 листопада – старт перегонів на лафетах та кінець Білого Братства

Цей день сьогодні. 10 листопада – старт перегонів на лафетах та кінець Білого Братства

10 листопада відзначають Всесвітній день науки, Всесвітній день молоді та день бухгалтера, а в Туреччині — день пам’яті Ататюрка.

The Page нагадує, які події відбулися 10 листопада в Україні та світі.

У 1723-му за наказом Петра І в Санкт-Петербурзі заарештували Павла Полуботка, наказного гетьмана Лівобережної України. Він помер в ув’язненні в Петропавлівській фортеці.

1764-го Катерина ІІ скасувала гетьманство та передала всю владу в Гетьманщині президенту Малоросійської колегії Петру Рум'янцеву.

У 1948 році радянська влада наказала виділити місто Севастополь «в самостоятельный административно-хозяйственный центр».

1975-го Генеральна Асамблея ООН прирівняла сіонізм до расизму — проте це рішення було відкликано у грудні 1991-го.

10 листопада 1982 року помер Леонід Брежнєв, генеральний секретар ЦК КПРС та голова Президії Верховної Ради СРСР. Похорон «дорогого Леоніда Ілліча» започаткував так звану добу «перегонів на лафетах», коли один за одним помирали перші особи КПРС та СРСР. Їхні домовини їхали Красною площею на лафетах гармат (звідки назва), а слідом урочисто везли та несли подушки з їхніми численими нагородами.

Сьогодні виповнюється 30 років, як 10 листопада 1993 року сектанти «Білого братства» Марини Цвигун (Марія Деві Христос) та Юрія Кривоногова (Іоанн Свамі) проголосили «кінець світу» та захопили київський Софійський собор для масового самогубства. Міліція затримала сектантів. «Біле братство» припинило існування, а прихильники секти в Україні та сусідніх країнах скоювали низку самогубств. На початку листопада 2023-го СБУ припинила діяльність «АллатРа» – іншої тоталітарної секти.

У 2004-му ЦВК оголосив остаточні результати першого туру виборів Президента України: Віктор Ющенко набрав 11,12 млн голосів (39,87%), Віктор Янукович — 10,7 млн голосів (39,32%). Другий тур голосувань призначено на 21 листопада. До початку Помаранчевої революції залишається 12 днів.

Того ж дня 2004-го у світі вийшов браузер Firefox 1.0.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉