Великдень в Україні – одне з найважливіших християнських свят, насичене на символіку та традиції. Особливе місце займає великодній кошик, який несуть до церкви для освячення. Розповідаємо, що має бути в ньому, як правильно його прикрасити та коли краще освячувати.
Великдень – що має бути у кошику
Попри те, що традиції в різних регіонах України можуть дещо відрізнятися, є стандартний набір продуктів, який заведено класти у кошик. І кожен такий продукт має свій символічний зміст:
- Паска – головний символ Великодня, втілення Воскресіння Христа;
- яйця (крашанки, писанки) – символ життя, відродження та безсмертя душі;
- ковбаса або шинка – символ достатку та радості (м’ясні продукти дозволяються після посту);
- сир і масло – символи Божої благодаті та достатку;
- сіль та хрін.
За бажанням також можна додати мед, печиво, домашній хліб або сир.
Великдень – як оформити кошик
Кошик слід обрати плетений, з лози. Його зазвичай вистеляють чистим білим або вишитим рушником. Все красиво викладається, а зверху часто кладуть свічку, яку запалюють під час освячення. Для декору можна використовувати зелень, весняні квіти, стрічки.
Кошик на Великдень, depositphotos.com
Великдень – коли освячувати кошик
Освячення великодніх кошиків зазвичай відбувається увечері Великої суботи (після завершення служби, ближче до опівночі), у ніч з суботи на неділю (під час Великоднього богослужіння), або у неділю вранці (після святкової Літургії). Час освячення кожен храм визначає самостійно.