Facebook Pixel

Солодкі напої підвищують ризик розвитку раку порожнини рота — дослідження

Солодкі напої підвищують ризик розвитку раку порожнини рота. Фото: depositphotos

Солодкі напої підвищують ризик розвитку раку порожнини рота. Фото: depositphotos

Солодкі напої можуть підвищувати ризик розвитку раку порожнини рота, незалежно від куріння чи споживання алкоголю, які раніше були традиційними факторами ризику.

Відповідне дослідження опублікували в JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery, повідомляє ScienceAlert.

Як саме солодкі напої підвищують ризик розвитку раку

Дослідники з Університету Вашингтона зібрали інформацію з бази даних громадської охорони здоров’я, переглянувши записи про харчові звички 162 602 жінок. Зокрема, у 124 з них протягом 30 років розвинувся рак порожнини рота.

Вчені помітили, що в порівнянні з жінками, які випивали менше одного солодкого напою на місяць, у тих, хто випивав один або кілька солодких напоїв щодня, ризик розвитку раку ротової порожнини був у 4,87 раза вищим.

Солодкі напої підвищують ризик розвитку раку порожнини рота. Фото: depositphotos

Солодкі напої підвищують ризик розвитку раку порожнини рота. Фото: depositphotos

Ті ж учасниці дослідження, які не вживали алкоголю, курили багато або ж ні, однак вживали один або декілька солодких напоїв щодня, мали в 5,46 раза вищий ризик розвитку раку ротової порожнини, ніж ті жінки, які випивали менше одного солодкого напою щомісяця.

Quote«Захворюваність на рак ротової порожнини (ОКП) зростає серед некурців і молодих людей без традиційних факторів ризику в усьому світі. У цьому дослідженні споживання підсолоджених напоїв у великій кількості було пов’язане зі значно підвищеним ризиком ОКК у жінок, незалежно від звички куріння чи вживання алкоголю, але з низьким базовим ризиком», — пишуть науковці в своїй опублікованій статті.

Однак видання підкреслює, що дослідження не показує прямих причинно-наслідкових зв’язків, оскільки можуть бути залучені й інші фактори, які дослідники не врахували.

Традиційно рак порожнини рота пов’язували з такими факторами ризику, як куріння або жування тютюну, надмірне вживання алкоголю та інфекція вірусу папіломи людини. Проте викликає справжнє занепокоєння те, що випадки раку ротової порожнини швидко зростають поза цими факторами ризику.

Однією з причин цього є зміна харчових звичок . Нездорова їжа, яку багато хто з нас зараз споживає регулярно, може викликати довгострокові запальні реакції імунної системи організму.

Quote«Західний спосіб харчування все більше визнається фактором ризику розвитку раку шлунково-кишкового тракту і характеризується високим споживанням насичених жирів, обробленої їжі та додавання цукру. Наша гіпотеза полягає в тому, що дієти з високим вмістом цукру можуть сприяти хронічному запаленню, яке, у свою чергу, може сприяти ризику розвитку ОСС», — пишуть дослідники.

Нагадаємо, вчені також з’ясували, що препарат для схуднення та діабету Semaglutide може полегшувати деякі симптоми хвороби Альцгеймера. Зокрема, він допомагає імунним клітинам перемикнутися в більш захисний стан, що, своєю чергою, може запобігати прогресуванню захворювання.

Подякувати 🎉