Весняна сівба почалася: що сіють і який урожай можна зібрати у 2025 році

У сезоні 2024/2025 років експорт зернових та олійних з України становив $11 млрд. Це на $1,3 млрд більше, ніж минулого сезону, повідомила Українська зернова асоціація. Зріс дохід від експорту кукурудзи, пшениці, ячменю, сої. При цьому постачання соняшнику за вартістю скоротилося в 2,5 раза.

Перспективи експорту в сезоні 2025/2026 року значною мірою залежать від урожаю ярих культур, сівба яких уже почалася. The Page розповідає, як оцінюють майбутній урожай експерти.

Скільки та яких культур планують посіяти у 2025 році

Посівні площі цього року залишаться на рівні минулого сезону – 23 млн га, – повідомив у січні міністр агрополітики Віталій Коваль.

«Пального для аграріїв вистачає. Кардинальних змін у структурі культур немає, хоча деякі акценти все ж таки зміщені: зменшено площі під сою та збільшено під кукурудзу. Посіви пшениці та соняшнику залишаються стабільними», – зазначив міністр.

Загалом під зернові культури відведуть 11,07 млн га (48% загальної площі). З них:

  • кукурудза – 4,15 млн га;
  • ярий ячмінь – 790 тис. га;
  • яра пшениця – 222,7 тис. га;
  • горох, овес, гречка, просо – разом 550 тис. га.

Посівні площі олійних культур становитимуть 8,9 млн га (38,7% від загальної). Найбільше буде соняшнику – 5,17 млн га, а також сої та ріпаку.

Озимі на зерно восени 2024 року посіяли на площі 5,2 млн га.

Який урожай очікується у 2025 році

Учасники ринку та Мінагрополітики поки що не робили прогнозів урожаю, але вчені вже висловили свої припущення.

У 2025 році виробництво валової продукції рослинництва в Україні зросте на 3,4% порівняно з 2024 роком, головним чином завдяки збільшенню обсягів зернових і зернобобових культур. Про це повідомив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Юрій Лупенко.

За прогнозами, загальний урожай зернових та зернобобових сягне 60 млн. тонн, що на 7,6% перевищить торішній показник.

Очікується, що у 2025 році проти минулого року зменшиться виробництво озимих зернових на 6,9%, зокрема озимої пшениці – на 6,7%, жита озимого – на 5,9%, озимого ячменю – на 8,5%, а також ярої пшениці – на 12,7% та зернобобових – на 6,7%.

При цьому прогнозується зростання виробництва ярих зернових на 18,9%, включаючи кукурудзу – на 23,5%, просо – на 21,2%, сорго – на 20% та гречку – на 3,7%.

На 2-3% зросте виробництво соняшнику та сої.

Серед інших рослин прогнозується збільшення виробництва картоплі (на 4,2%), овочів (5,3%), баштанних (10,7%) та винограду (5,0%). Водночас очікується зменшення врожаю цукрових буряків (на 2,6%), плодів та ягід (6,6%).

«Прогнозоване виробництво рослинницької продукції у 2025 році дозволить повністю забезпечити внутрішні продовольчі потреби України та зберегти експортний потенціал», – підсумував Лупенко.

Яка рентабельність вирощування зернових

За даними компанії «MAS Seeds Україна», соняшник став абсолютним лідером з рентабельності в Україні – 106% із чистим прибутком майже 40 тис. грн/га. На другому місці за рентабельністю ріпак, на третьому – кукурудза, четверте поділили соя та озима пшениця.

Після рекордних 2,6 млн га під соєю минулого року, у 2025 році площі під нею прогнозовано зменшаться до 1,8 млн га на користь соняшнику та кукурудзи. Також ці культури вирощуватимуть на площах, де були не досіяні озимі.

Читати на The Page