У сезоні 2024/2025 років експорт зернових та олійних з України становив $11 млрд. Це на $1,3 млрд більше, ніж минулого сезону, повідомила Українська зернова асоціація. Зріс дохід від експорту кукурудзи, пшениці, ячменю, сої. При цьому постачання соняшнику за вартістю скоротилося в 2,5 раза.
Перспективи експорту в сезоні 2025/2026 року значною мірою залежать від урожаю ярих культур, сівба яких уже почалася. розповідає, як оцінюють майбутній урожай експерти.
Скільки та яких культур планують посіяти у 2025 році
Посівні площі цього року залишаться на рівні минулого сезону – 23 млн га, – повідомив у січні міністр агрополітики Віталій Коваль.
«Пального для аграріїв вистачає. Кардинальних змін у структурі культур немає, хоча деякі акценти все ж таки зміщені: зменшено площі під сою та збільшено під кукурудзу. Посіви пшениці та соняшнику залишаються стабільними», – зазначив міністр.
Загалом під зернові культури відведуть 11,07 млн га (48% загальної площі). З них:
- кукурудза – 4,15 млн га;
- ярий ячмінь – 790 тис. га;
- яра пшениця – 222,7 тис. га;
- горох, овес, гречка, просо – разом 550 тис. га.
Посівні площі олійних культур становитимуть 8,9 млн га (38,7% від загальної). Найбільше буде соняшнику – 5,17 млн га, а також сої та ріпаку.
Озимі на зерно восени 2024 року посіяли на площі 5,2 млн га.
Який урожай очікується у 2025 році
Учасники ринку та Мінагрополітики поки що не робили прогнозів урожаю, але вчені вже висловили свої припущення.
У 2025 році виробництво валової продукції рослинництва в Україні зросте на 3,4% порівняно з 2024 роком, головним чином завдяки збільшенню обсягів зернових і зернобобових культур. Про це повідомив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Юрій Лупенко.
За прогнозами, загальний урожай зернових та зернобобових сягне 60 млн. тонн, що на 7,6% перевищить торішній показник.
Очікується, що у 2025 році проти минулого року зменшиться виробництво озимих зернових на 6,9%, зокрема озимої пшениці – на 6,7%, жита озимого – на 5,9%, озимого ячменю – на 8,5%, а також ярої пшениці – на 12,7% та зернобобових – на 6,7%.
При цьому прогнозується зростання виробництва ярих зернових на 18,9%, включаючи кукурудзу – на 23,5%, просо – на 21,2%, сорго – на 20% та гречку – на 3,7%.
На 2-3% зросте виробництво соняшнику та сої.
Серед інших рослин прогнозується збільшення виробництва картоплі (на 4,2%), овочів (5,3%), баштанних (10,7%) та винограду (5,0%). Водночас очікується зменшення врожаю цукрових буряків (на 2,6%), плодів та ягід (6,6%).
«Прогнозоване виробництво рослинницької продукції у 2025 році дозволить повністю забезпечити внутрішні продовольчі потреби України та зберегти експортний потенціал», – підсумував Лупенко.
Яка рентабельність вирощування зернових
За даними компанії «MAS Seeds Україна», соняшник став абсолютним лідером з рентабельності в Україні – 106% із чистим прибутком майже 40 тис. грн/га. На другому місці за рентабельністю ріпак, на третьому – кукурудза, четверте поділили соя та озима пшениця.
Після рекордних 2,6 млн га під соєю минулого року, у 2025 році площі під нею прогнозовано зменшаться до 1,8 млн га на користь соняшнику та кукурудзи. Також ці культури вирощуватимуть на площах, де були не досіяні озимі.