Facebook Pixel

Є чим годувати, але нема кому: ресторанний бізнес відчуває жорсткий дефіцит кадрів

Автор

Ресторанний бізнес під час пандемії постраждав сильніше, ніж будь-який інший. Страх людей захворіти, антикоронавірусні обмеження та локдауни призвели до того, що ресторани втратили можливість повноцінно працювати, а отже, серйозну частку доходів.

Власники ресторанів зазвичай не мають великих фінансових запасів, тому підприємства мінімізували збитки, зокрема погіршували умови персоналу, повідомило Delo.ua.

Це означає, що ресторатори були змушені відправляти працівників у відпустку без збереження зарплати; урізати їм зарплати; нарешті, що найгірше для громадського харчування, звільняти співробітників.

Разом ці три чинники призвели до того, що дуже багато співробітників громадського харчування змінили сферу діяльності та пішли в більш прибуткові або хоча б стабільніші професії. В індустрії настав найжорстокіший кадровий голод: 30–35% вакансій залишаються незакриті.

Власники ресторанів розповіли, що традиційно в Україні травень і червень — місяці, коли складно набрати персонал. Одні їдуть на сезонні роботи за кордон, інші йдуть у відпустку. Однак цей рік виявився для індустрії важкий: навіть заклади преміумкласу, куди традиційно дуже прискіпливо добирають персонал, виявилися без припливу кадрів.

Кадрові резерви пішли в більш стабільні сфери діяльності, а тих, хто залишився, дуже складно заманити на роботу: ніхто не може гарантувати, що завтра не вдарить черговий локдаун і ресторан не закриється.

Ресторатори змушені набирати та навчати людей без досвіду. Вони прогнозують, що найближчим часом якість обслуговування дуже сильно впаде, а ось ціни в ресторанах, навпаки, зростуть, адже власникам закладів доведеться якось компенсувати витрати на навчання новачків.

У середовищі кадрових менеджерів ходять сумні жарти про «чорний ринок барменів» і необхідність відразу ставити людину на зміну, навіть не навчаючи її. Кадрові портали рясніють вакансіями з чудовими умовами: бонуси, премії, перегляд зарплат в бік підвищення; на Київ припадає близько 200 вакансій бармена та по 350 вакансій офіціанта та бариста.

Співробітники, які змінили сферу громадського харчування на більш прибуткову роботу, в один голос говорять, що повертатися не збираються. Не влаштовує все: збільшені графіки, скасування бонусів, урізання зарплат, більша відповідальність, дефіцит працівників і, як наслідок, зростання навантаження. Але найбільше не влаштовує нестабільність сфери.

Експерти стверджують, що на тлі пандемії кадровий голод наздогнав індустрію громадського харчування в усьому світі. І якщо взяти будь-який ресторан США або Європи, там ситуація буде такою ж, якщо не гіршою, адже американські та європейські працівники більш розпещені гарними умовами роботи та високими зарплатами, ніж українські.

Контекст. Пандемія та локдауни надзвичайно сильно вдарили по сфері громадського харчування. Кількість ресторанів за підсумками 2020 року зменшилася майже на 4 тис. закладів (20%). Зокрема, на початку 2020 року в країні працювало 18,6 тис. ресторанів, кафе і барів, на початку ж 2021-го їх кількість становила 14,7 тис.

Подякувати 🎉