Кава дорожчає: кав’ярні очікують, що доведеться суттєво підіймати ціни у 2023 році

Ілюстрація: Олександр Шатов

Вікторія Нікітенко — власниця маленької кав‘ярні «KavoVarka», що розташована в підвальному приміщенні житлового комплексу в Гатному. У цей бізнес її родина вклалася кілька місяців тому, відкривши заклад у розпал енергетичного терору, який влаштували окупанти.

Тепер перед підприємицею стоїть новий виклик — уже анонсовано подорожчання кави, головного складника. The Page розповідає, які ще чинники загрожують зробити роботу кав’ярень нерентабельною.

Що впливає на вартість кави

Щоб тримати бізнес на плаву, Вікторії Нікітенко довелося переглянути концепцію закладу. Через те, що в ЖК постійно вимикали світло, вона вирішила перетворити кав‘ярню на маленький коворкінг на 12 місць, де постійно є інтернет і світло.

«Старлінк, підвал, генератор, — посміхається підприємиця. — Наша кав‘ярня є прибутковою, бо ми облаштували місця для роботи, які коштують 50 грн за годину або 250 грн за цілий робочий день, тобто 12 годин. Так нам вдається відбивати гроші за генератор і бензин».

Проте Нікітенко вважає, що зараз не найкращий момент для відкриття такого бізнесу.

Кава постійно дорожчає через логістичні проблеми: відсутність авіасполучення та закриті морські порти. Тепер сировину постачають в країну автотранспортом, що впливає на ціни.

Також кава — товар імпортний, його вартість залежить від курсу валюти. Усе це уже призвело до того, що кава зросла в ціні приблизно на 35 — 40% проти 2021 року.

«Еспресо та американо подорожчали в середньому на 5 грн, а кава з додаванням молока — на 7 грн, — наводить приклад власниця Kavovarka. — Протягом року ціни зростуть ще більше, це пов‘язано з подорожчанням кави та зростанням витратної частини на транспортування. Ростерії вже анонсують зростання цін на каву на 30% навесні та на 45 — 50% — восени. Також потрібно брати до уваги зростання цін на молочку».

За такого стрибка цін дуже складно буде втримати бізнес, тим паче вивести його в плюс. Якщо кав‘ярні різко піднімуть ціни, то вони можуть втратити клієнтів, для яких стане шоком ціна стаканчика кави.

«Звісно, ми не можемо одразу підняти ціни після двох хвиль подорожчання, які нам анонсують, — говорить Вікторія. — Тому ми це робитимемо в кілька етапів, щоб «пом'якшити» удар по кишенях покупців».

З чого складається вартість стаканчика кави. Інфографіка: Олександр Шатов

Як повітряні тривоги скорочують час роботи кав’ярень

Кав’ярні, що розташовані в торгових центрах, згідно із законом мають обов‘язково зачинятися під час повітряної тривоги. Це суттєво впливає на їхню роботу: із запланованих 12 робочих годин можна працювати тільки 8, а інколи й менше, говорить Катерина Сімховіч, бариста кав‘ярні, що розташована в ТЦ у Софіївській Борщагівці. Проте вона не помітила зменшення попиту на каву.

«Попри збільшення цін на каву, як порівняти з періодом до початку вторгнення, попит на напій не змінився, — наголошує бариста. — Можливо, це пов‘язано з тим, що кав‘ярня розташована в торговому центрі, у якому завжди великий потік людей».

Людям, які міркують над відкриттям кав’ярні, опитані The Page підприємці радять мати на увазі, що відкриття та утримання бізнесу в нових реаліях є надзвичайно кропіткою роботою. Особливо потрібно звернути увагу на матеріальні питання з урахуванням логістики, зростання цін на сировину, порахувати, чи не стане бізнес збитковим за умов довготривалих повітряних тривог і відключень світла. Також не завадить проконсультуватися в юриста щодо роботи у воєнних умовах.

Читати на The Page