Міністерство землеробства Латвії звернулося до Єврокомісії з вимогою посилити контроль над українськими виробниками яєць. Відповідного листа отримав комісар ЄС з питань охорони здоров’я та безпеки харчових продуктів, повідомляє DELFI з посиланням на латвійське агентство LETA.
Причиною такої підвищеної пильності стала паличка сальмонели в українських яйцях та яєчних продуктах, які пішли на експорт. Збудник захворювання виявила Продовольчо-ветеринарна служба Латвії (ПВС) вже на кордоні.
Це не перший випадок незадоволення з боку Латвії українськими яйцями. У червні місцеві виробники яєць уже зверталися до ПВС та інших органів з вимогою посиленого контролю якості товару з України.
Загалом за шість місяців поточного року Україна експортувала 75,4 тис. тонн яєць у шкаралупі, що на 69% більше, аніж показник за аналогічний період минулого року. Про це йдеться в митній статистиці, опублікованій на сайті Державної фіскальної служби (ДФС). У грошовому вираженні це — $62,9 млн, що в півтора раза більше, ніж в січні-червні 2018 року.