Насіння чіа: що таке чіа, його користь, шкода та БЖУ. Фото: unsplash / Marc Mintel
Насіння чіа є досить популярним у адептів здорового харчування. І недарма, адже воно багате на поживні речовини. Будучи основним продуктом у раціоні стародавніх ацтеків та майя, протягом століть воно славилося своїми корисними властивостями для здоров'я. Більше того, насіння чіа є універсальним і може використовуватися в багатьох рецептах. Розповімо вам детальніше про його користь, поживні властивості, а також у яких стравах смакуватиме найкраще.
Що таке насіння чіа
Чіа — це крихітне насіння шавлії іспанської, яке переважно вирощують у Центральній Мексиці та Гватемалі. Хоча індіанці використовували його в їжу протягом тисячоліть, за останнє десятиліття воно стало дуже популярним у світі, оскільки все більше людей дізнаються про його вражаючі поживні властивості та потенційні переваги для здоров'я.
Насіння чіа не лише багате на поживні речовини, але й сприяє зміцненню здоров'я серця, зниженню рівня цукру в крові та підтримці здоров'я травної системи.
Харчова та поживна цінність насіння чіа
Калорійність насіння чіа становить 486 калорій на 100 г. Воно багате на клітковину, магній, а також на антиоксиданти, які допомагають зменшити ризик виникнення серцево-судинних захворювань.
Харчова та поживна цінність насіння чіа виглядає наступним чином:
- Білки — 17 г
- Жири — 16 г
- Вуглеводи — 42 г
- Натрій — 16 мг
- Калій — 407 мг
- Вітамін С — 1.6 мг
- Залізо — 7.7 мг
- Магній — 335 мг
- Кальцій — 631 мг
Насіння чіа: користь і шкода
Вживання насіння чіа може принести користь для здоров'я, зокрема знизити кров'яний тиск, зменшити запалення та покращити здоров'я травлення. Однак деяким людям воно може нашкодити, якщо вживати насіння чіа у надмірній кількості.
Чим корисне насіння чіа
Користь чіа полягає насамперед у покращенні травлення та здоров'я кишківника. Включення насіння чіа у свій раціон може підтримати здорову травну систему та мікробіом кишечника. Завдяки великому вмісту клітковини насіння чіа є корисним при лікуванні запорів.
Суперфуд може регулювати рівень цукру в крові, а також знизити ризик розвитку діабету 2-го типу.
Насіння чіа містить жирні кислоти омега-3, залізо, кальцій та антиоксиданти. Ще однією потенційною його перевагою є високий вміст клітковини. Для схуднення насіння чіа також підійде, якщо вживати його в помірній кількості.
Деякі дослідження показують, що насіння чіа може допомогти поліпшити співвідношення «хорошого» і «поганого» холестерину в крові.
Чіа може допомогти зміцнити здоров'я кісток і зберегти щільність кісткової тканини, одночасно знижуючи ризик розвитку таких серйозних захворювань, як остеопороз. Це відбувається тому, що насіння має велику кількість кальцію і марганцю — двох мінералів, необхідних для підтримки здоров'я кісток.
Також насіння має здатність підвищувати енергію та витривалість. Історичні записи свідчать, що стародавні ацтекські воїни споживали чіа, щоб забезпечити себе енергією та витривалістю під час битв.
Як може нашкодити насіння чіа: протипоказання
Насіння чіа містить багато клітковини, і якщо вживати його у великих кількостях, організму буде складно перетравити його належним чином, що своєю чергою може викликати діарею, здуття живота та шлункові спазми.
Хоча насіння чіа може бути безпечним для більшості людей, його споживання пов'язане з ризиком задухи. Потрібно завжди вживати це насіння обережно, особливо якщо є проблеми з ковтанням. Цей ризик пов'язаний із тим, що насіння чіа набухає і може поглинати в 10-12 разів більше води, ніж його вага.
Також відомо, що насіння чіа містить велику кількість альфа-ліноленової кислоти. Деякі дослідження стверджують, що надмірне споживання цього суперфуду може бути пов'язане з ризиком виникнення раку простати.
Протипоказаннями до вживання насіння чіа є діабет, високий кров'яний тиск, алергія або проблеми з травленням.
Як вживати насіння чіа: варіанти страв із шавлії іспанської
Насіння чіа можна додавати до десертів та напоїв. Пропонуємо вам декілька варіантів страв із використанням чіа.
- Пудинг. Для приготування чіа-пудингу вам знадобиться будь-яке молоко, насіння чіа, мед або інший підсолоджувач. Їх треба перемішати і поставити в холодильник мінімум на 2 години або на ніч.
- Джем. Можна приготувати його зі свіжих ягід і насіння чіа — він ідеально підійде для млинців, тостів, йогурту або морозива.
- Заміна яйцю у випічці. Якщо у вас закінчилися яйця або ви хочете знайти їм альтернативу, насіння чіа можна використовувати як замінник яєць у таких рецептах, як млинці, кекси або банановий хліб.
- Смузі. Столова ложка насіння чіа — це все, що вам потрібно, щоб додати більше поживних речовин до ваших фруктових та овочевих смузі.
- Гранола та енергетичні батончики. Насіння чіа додасть домашній гранолі, енергетичним або протеїновим батончикам більше клітковини. Спробуйте приготувати батончики з фініками, кокосовою олією, насінням чіа, ваніллю та будь-якими іншими добавками на ваш вибір, наприклад, чорним шоколадом, кокосовою стружкою або сухофруктами.
Як можна побачити, чіа не тільки корисний продукт, але й універсальний для приготування різноманітних страв. Тому, якщо ви давно хотіли його спробувати, саме час це зробити.