Facebook Pixel

Альтернатива картоплі: чому варто їсти батат

Гастро/Їжа

Що таке батат, його користь, шкода та БЖУ. Фото: unsplash / Louis Hansel

Що таке батат, його користь, шкода та БЖУ. Фото: unsplash / Louis Hansel

Батат вважається одним із найкорисніших коренеплодів і є незамінним елементом здорового харчування, адже має у своєму складі багато поживних речовин та антиоксидантів. Незліченні переваги батату та його харчова цінність зробили цей овоч улюбленим серед мільйонів. Поговоримо з вами про його особливості, користь, шкоду і не тільки.

Що таке батат

Батат — це коренеплід, батьківщиною якого вважається Латинська Америка. Він відрізняється від білої картоплі і є більш близьким до баклажанів і помідорів. Найчастіше м'якоть батату помаранчева або жовта, але може бути також білою, червоною або фіолетовою.

Батат має кремову текстуру та солодко-пряний смак, що робить його ідеальним для пікантних страв. Загалом сорти з білою м'якоттю мають більш тверду і суху текстуру, тоді як сорти з помаранчевою — м'яку і вологу.

Батат: калорійність та харчова цінність

Калорійність батату становить 85,8 кал на 100 г продукту. Він має у своєму складі велику кількість вітаміну А та С, а також марганцю, що сприяє зміцненню імунітету.

БЖУ батату та його харчова цінність виглядають наступним чином:

  • Білки — 2 г
  • Жири — 0.14 г
  • Вуглеводи — 17 г
  • Цукор — 4.2 г
  • Клітковина — 3 г
  • Натрій — 55 мг
  • Калій — 337 мг
  • Вітамін C — 2,4 мг
  • Кальцій — 30 мг
  • Залізо — 0,6 мг
  • Вітамін B6 — 0,2 мг
  • Магній — 25 мг

Батат: користь та шкода

Чим корисний батат

Батат має у своєму складі вітаміни С і Е, які діють як потужні антиоксиданти, що запобігають виникненню серцево-судинних захворювань та раку.

Також батат багатий на вітамін А, який є важливим для нашого зору. Різні захворювання очей, пов'язані з його дефіцитом, такі як ксерофтальмія або катаракта, можна контролювати, споживаючи помаранчевий або фіолетовий батат.

Коренеплід багатий на харчові волокна, а також відомий тим, що покращує роботу кишечника і травлення. Високий вміст клітковини в бататі також може запобігти запорам як у дітей, так і у дорослих і має велику кількість фітостеролу, який захищає травну систему людини.

Яким чином батат може бути шкідливим

Батат містить багато оксалатів, які можуть спричинити утворення каменів у нирках.

Також надмірне споживання батату може призвести до побічних ефектів, таких як перенасичення організму вітаміном А, що проявляється у висипаннях на шкірі та головних болях.

Окрім цього, через високий вміст клітковини надмірне споживання батату може призвести до здуття живота, болю в шлунку та діареї.

Що лікує батат

Батат називають суперфудом через велику кількість поживних речовин, які він містить. Дослідження показують, що коренеплід може допомогти при наступних захворюваннях:

  • Раку. Каротиноїди, що містяться в бататі, можуть знизити ризик захворювання на рак. Фіолетовий батат містить ще одну природну сполуку — антоціан, який може знизити ризик захворіти на рак товстої кишки.
  • Діабеті. Сполуки, що містяться в бататі, можуть допомогти контролювати рівень цукру в крові. У вареному вигляді він має низький глікемічний індекс. Це означає, що він не підвищує рівень цукру в крові так швидко, як продукти з високим ГІ.
  • Хворобах серця. Дослідження показують, що батат може знизити рівень холестерину ліпопротеїдів низької щільності, а це своєю чергою мінімізує ймовірність виникнення проблем із серцем.
  • Дегенерації жовтої плями. Велика кількість бета-каротину і вітаміну А, які містяться в бататі, можуть знизити ваші шанси захворіти на цю хворобу очей, яка є найпоширенішою причиною втрати зору.
  • Ожирінні. Фіолетовий батат може запобігти росту жирових клітин, що допоможе вашому організму схуднути.
Як готувати спаржу: 5 легких і корисних рецептів Гастро/Їжа

Як готувати спаржу: 5 легких і корисних рецептів

Насіння чіа: суперфуд для схуднення і не тільки Гастро/Їжа

Насіння чіа: суперфуд для схуднення і не тільки

Що таке матча і чим вона корисна Гастро/Їжа

Що таке матча і чим вона корисна