Facebook Pixel

ЗСУ вперше використали «гібридне» ППО проєкту FrankenSAM: Камишін

ЗСУ вперше збили «Шахед» за допомогою «гібридної» ППО проєкту FrankenSAM. Це відбулося в ніч на 17 січня.

Про це повідомив міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін, передає «Інтерфакс-Україна».

Quote«Проєкти (виробництва гібридних систем ППО — ІФ-У), які ми реалізуємо зі США, ми називаємо FrankenSAM. І я радий повідомити, що одну з цих систем було вперше успішно використано цієї ночі. Ми збили «Шахед» на дистанції 9 кілометрів з висоти 400 метрів. І це перше використання цієї конкретної системи. У «портфоліо» FrankenSAM у нас біля п'яти проєктів. І я радий, що ми вже отримали ці системи на полі бою, захищаючи наше небо, захищаючи наших людей, і вдячний нашим американським партнерам за те, що це відбулося», — сказав Камишін під час дискусії в Українському домі в Давосі.

Камишін наголосив, що це найшвидший спосіб побудови ППО для України. «Ми беремо старі радянські застарілі системи й адаптуємо до цих систем західні ракети, або ми беремо західні пускові установки та ракети й інтегруємо їх у старі радянські застарілі системи. У нас є кілька таких проєктів», — пояснив він.

Що таке FrankenSAM і де він працює

Нагадаємо, що FrankenSAMколи українську військову техніку ППО радянських часів переоснащують під сучасні снаряди західного зразка за допомогою технологій оборонпрому США.

На фронт вже пішли «перші зразки» такої техніки. Перші FrankenSAM цієї зими вже працюють на лінії фронту та захищають об'єкти критичної інфраструктури міст.

Портфоліо проєкту сягає 5 проєктів. Це радянські системи ППО, які вже використовують західні ракети середньої та великої дальності. На проєкті працюють декілька державних та приватних компаній.

Подякувати 🎉