Facebook Pixel

Зеленський підписав закон про приведення статусу НАБУ у відповідність до Конституції

Президент Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо приведення статусу Національного антикорупційного бюро України у відповідність до вимог Конституції України», ухвалений Верховною Радою 19 жовтня 2021 року.

«Документ усуває розбіжності між Конституцією та законом «Про Національне антикорупційне бюро України», визначаючи, що НАБУ є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, що забезпечує гарантії незалежності його роботи», — повідомляє Офіс президента України.

Так, закон визначає повноваження Кабінету міністрів України щодо призначення на посаду директора НАБУ та його звільнення винятково за наявності підстав, встановлених цим документом.

Законом закріплено, що до складу комісії з проведення конкурсу на посаду директора НАБУ входять шестеро осіб: трьох визначає уряд, ще трьох — уряд на підставі пропозицій міжнародних та іноземних організацій, які надавали Україні допомогу в протидії корупції.

Такою діяльністю ці організації мали займатися впродовж останніх трьох років до дня завершення строку повноважень директора НАБУ або до дня дострокового припинення його повноважень.

Закон набирає чинності наступного дня після опублікування.

Законно про НАБУ

Парламент 19 жовтня ухвалив у другому читанні та в цілому законопроєкт № 5459-1. Ним скасовується норма, згідно з якою НАБУ створює президент.

Цей документ змінює статус НАБУ та перетворює його на центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом на противагу нинішньому статусу НАБУ як державного правоохоронного органу. Водночас вимоги Кабінету міністрів щодо формування структури апарату центрального органу виконавчої влади на Нацбюро не поширюються.

Відповідно до запропонованих змін, роботу НАБУ має координувати Кабмін, але положення про НАБУ уряд не затверджує. У законопроєкті зазначається, що акти НАБУ не можуть бути скасовані Кабінетом міністрів повністю або в окремій частині. Водночас Кабінет міністрів призначає та звільняє директора НАБУ.

Подякувати 🎉