Facebook Pixel

Ситуація в Афганістані: люди гинуть, чіпляючись за літаки, а авіакомпанії почали облітати країну

Після того, як угруповання «Талібан» взяло під контроль столицю Афганістану — місто Кабул, 16 серпня ситуація тільки погіршилася. Люди масово намагаються покинути територію країни, Кабул спорожнів, Україна та інші країни евакуюють своїх громадян, а авіакомпанії припиняють польоти над Афганістаном. The Page розповідає головне.

Смерті в аеропорту Кабула й евакуація громадян

Як пише агентство Reuters, під час того, як тисячі людей в аеропорту Кабула намагалися потрапити в літаки і вибігали на злітно-посадкову смугу, щоб покинути територію країни, загинуло щонайменше п'ять осіб.

Так, за словами одного з очевидців, тіла п'ятьох осіб вантажили в транспортний засіб. Інший сказав, що невідомо, як загинули люди — за допомогою вогнепальної зброї або в тисняві. Сама влада поки що не коментувала інформацію про загиблих.

Крім цього, за інформацією Aśvaka News Agency, щонайменше три людини загинули при спробі покинути столицю. Так, вони зачепилися за шасі літака типу Boeing C-17A Globemaster III Повітряних сил США, але зірвалися під час зльоту.

Водночас Україна вже евакуювала з Афганістану 80 осіб, 8 із них були громадянами нашої країни. Про це написав президент Володимир Зеленський на своїй сторінці в Twitter.

«За існуючими даними, з Афганістану українським літаком усього вивезли майже 80 осіб, зокрема 8 українців і громадян інших держав, які попросили про термінову евакуацію. Головне, що всі вже в безпеці».

Володимир Зеленський

Володимир Зеленський

президент України

Глава Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба уточнив, що український літак забрав із Кабула громадян України, Нідерландів, Хорватії, Білорусі, Афганістану. Водночас на території країни залишаються ще 50 громадян нашої країни, повідомив «BBC News Україна» прессекретар відомства Олег Ніколенко. За його словами, майже з усіма ними встановлено зв'язок, а дипломати уточнюють, чи є охочі евакуюватися.

Додамо також, що зв'язку з ситуацією, Кулеба доручив посилити (віддалено) посольство України в Таджикистані, повідомив він на своїй сторінці в Twitter.

Quote«В умовах поточної ситуації в Афганістані, доручив нашому посольству в Ісламабаді посилити колег у Душанбе. Тепер 2 українські дипмісії — в Таджикистані та Пакистані — моніторять ситуацію і готові допомагати громадянам», — написав він.

Не залишилася осторонь і Німеччина. Так, федеральна канцлерка країни Ангела Меркель на засіданні президії партії Християнсько-демократичного союзу наголосила на важливості операції бундесверу з евакуації з Афганістану громадян Німеччини, співробітників посольства, а також місцевих помічників, передає DW. Вона заявила, що уряд виявив близько 2,5 тис. чоловік, які співпрацювали з бундесвером і німецькими представництвами в Афганістані, дві тисячі з яких повинні виїхати, оскільки доля 600 з них — невідома. Загалом, спільно з членами сімей, Німеччина очікує близько 10 тис. біженців.

Ситуація в Афганістані: літаки почали облітати країну

Водночас літаки вже почали облітати територію Афганістану. Так, французька авіакомпанія Air France вирішила змінити маршрути своїх літаків в Азію, облітаючи повітряний простір країни, передає BFM TV.

Quote«Air France постійно стежить за геополітичною ситуацією в країнах, над якими виконуються польоти, і за рекомендацією місцевої влади уникатиме польотів над Афганістаном до подальшого повідомлення», — наголосили представники авіакомпанії.

Реакція «Талібану»

Прессекретар політичного офісу «Талібану» Мохаммад Наїм зі свого боку заявив, що «війна в Афганістані закінчилася» і закликав міжнародне співтовариство до мирних відносин, передає Reuters.

Quote«Ми досягли того, чого хотіли — свободи нашої країни і незалежності нашого народу. Ми не дозволимо нікому використовувати наші землі для націлювання на когось, і ми не хочемо завдавати шкоди іншим. Ми просимо всі країни й організації сісти з нами за стіл для вирішення будь-яких питань», — сказав він.

Контекст. Нагадаємо, що раніше «Талібан» увійшов до Кабула, після чого президент Афганістану Ашраф Гані, спільно з керівником адміністрації і радником з нацбезпеки виїхали з країни і попрямували до Таджикистану. Він заявив, що виїхав з країни, щоб зупинити кровопролиття в столиці.

Подякувати 🎉