Facebook Pixel

Штат одного з найбільших роботодавців України зріс у 1,8 раза

Штат одного з найбільших роботодавців зріс у 1,8 рази.

Штат одного з найбільших роботодавців зріс у 1,8 рази.

Опендатабот склав рейтинг найбільших роботодавців України, проаналізувавши фінансову звітність, яку українські підприємства щороку подають до Держстату. Дев'ять компаній з цього рейтингу потрапили до цьогорічного Індексу Опендатабота як найбільші за обігом бізнеси з бездоганною діловою репутацією. Більшість компаній скоротили штат від початку повномасштабного вторгнення, проте є й такі, що майже вдвічі збільшили кількість співробітників.

»Укрзалізниця» стала найбільшим столичним роботодавцем. У 2023 році вона мала понад 187 тис. працівників. Попри скорочення штату на майже 11% з початку повномасштабного вторгнення, «Укрзалізниця» все ще є найбільшим роботодавцем в Україні.

Quote«Зменшення кількості співробітників пов'язане з кількома чинниками. Серед них тимчасова окупація територій, де діяльність компанії наразі призупинена, вимушена міграція та мобілізація співробітників. Близько 10,2 тисячі залізничників нині перебувають у лавах ЗСУ. У 2024 році «Укрзалізниця» зосереджується на створенні умов для збереження співробітників у компанії. Зокрема, вже впроваджено окрему політику для повернення ветеранів та ветеранок до роботи, планується розширити програми підтримки працівників та членів їхніх родин, які постраждали внаслідок війни», — коментує HR-директорка «Укрзалізниці» Олена Гавура.

Нагадаємо, що в Індексі Опендатабота 2024 «Укрзалізниця» також лідирує у галузі «Транспорт та пошта».

У Дніпропетровській області найбільшим роботодавцем став АТБ-МАРКЕТ із 44 094 співробітниками. Компанія також на першому місці у сфері «Роздрібної торгівлі» Індексу Опендатабота 2024.

Через окупацію територій, на яких працювали магазини, міграцію населення, оптимізацію процесів у компанії та інші фактори АТБ скоротив кількість працівників на 4,7 тис., або на 10% від початку 2022 року. Попри це, АТБ залишається одним з найбільших роботодавців не лише Дніпропетровщини, а й України в цілому.

Quote«Компанія навчилася бути гнучкою, оперативно адаптуватися та реагувати на зміну умов. Після початку повномасштабного вторгнення АТБ розширив співпрацю з локальними виробниками, підписавши понад 100 договорів з новими постачальниками, а також налагодив пряме постачання необхідного з Польщі, країн Балтії та Туреччини. Коли сухопутний кордон майже зупинився через масову міграцію українців та різкий запуск гуманітарних вантажів, ритейлер у співпраці з урядовими та силовими структурами майже у ручному режимі формував зелені коридори для доставки продуктів в Україну», — говорять представники АТБ.

Мережа супермаркетів «Фора» стала лідером на Київщині: зараз в компанії працює 8,8 тис. співробітників.

Від початку повномасштабного російського вторгнення компанія провела незначну кадрову оптимізацію.

Quote«Зменшення кількості співробітників у 2023 році — загальна тенденція в українському бізнесі, звісно, це пов'язано зі змінами в країні. Бізнес завжди віддзеркалює суспільство, і «Фора» не виняток. «Фора» продовжує створювати нові робочі місця для українців, відкривати нові магазини та розширювати свою географію присутності. У мережі є посади для людей з інвалідністю, у нас кар’єрно зростає молодь, а парттайм дає зручний графік для студентів, мам і людей старшого віку», — коментує директорка з управління персоналом мережі магазинів «Фора» Антоніна Жебровська.

«Вінницька птахофабрика» з 6,3 тис. працівників стала топовою компанією за кількістю співробітників на Вінниччині. Вона посіла 4-ту позицію у переробній сфері у цьогорічному Індексі Опендатабота.

Компанія «ШУ «Покровське» лідирує на Донеччині та посіла 3-тє місце у добувній сфері Індексу Опендатабота. Підприємству вдалося зберегти кількість співробітників після початку повномасштабного вторгнення. У 2023 році в компанії працювало понад 5,8 тис. працівників. У «Метінвесті», до групи підприємств якого належить «Покровське», зазначають, що докладають значних зусиль для мотивації команди, адже їхні співробітники працюють у зоні, наближеній до бойових дій.

Quote«Від початку повномасштабного вторгнення першою проблемою, з якою ми зіткнулися, був відтік кадрів. Багато хто й сьогодні, через майже щоденні обстріли, виїжджає. Більше тисячі наших співробітників наразі боронять державу. Але нам вдалося зберегти колектив, який сьогодні забезпечує стабільну роботу підприємства. Крім того, на підприємство після демобілізації на свої робочі місця повертаються наші ветерани — для цього в компанії розроблена спеціальна програма «Герої поруч». Проте героями ми вважаємо не лише тих, хто повернувся з фронту, але й тих наших колег, які щодня виходять на роботу, незважаючи на обстріли та постійну загрозу. Наразі наші співробітники отримують доплату за роботу у зоні, наближеної до бойових дій. Колегам, житло яких постраждало в результаті обстрілів, ми виплачуємо матеріальну компенсацію», — коментують у пресслужбі групи «Метінвест».

На Волині лідер ТОВ «ВЕСТ ПЕТРОЛ МАРКЕТ» із 5,6 тис. співробітників. Компанія посідає 4-те місце у сфері «Роздрібної торгівлі» Індексу Опендатабота 2024.

У Запорізькій області найбільший роботодавець — АТ «МОТОР СІЧ» з 14,5 тис. робітників.

У Полтавській області лідирує ТОВ «ВИГІДНА ПОКУПКА» (мережа магазинів «Аврора»). У компанії майже 12 тис. співробітників. Варто зазначити, що ця компанія від початку повномасштабної війни змогла збільшити свій штат майже вдвічі.

Quote«В «Аврорі» ми розуміємо, як важливо не просто зберегти робочі місця, а й створити нові. Бо таким і має бути соціально відповідальний бізнес, особливо у непрості часи. Ми підтримуємо кожного, надаючи робочі місця, ми сплачуємо податки до місцевих бюджетів та бюджету країни, ми всією командою донатимо, ініціюємо та долучаємося до важливих зборів та соціальних проєктів», — розповіла директорка з людського капіталу мережі мультимаркетів «Аврора» Ольга Правда.

На Львівщині найбільший роботодавець — ТОВ «ОККО-ДРАЙВ». В компанії працюють 6,4 тис. співробітників.

На Тернопільщині найбільша кількість робочих місць на заводі кабельних мереж ТОВ «СЕ БОРДНЕТЦЕ -УКРАЇНА». Тут працюють 4 тис. робітників.

Аграрна компанія «НІБУЛОН» стала лідером у Миколаївській області — 3,7 тис. працівників у 2023 році.

Директорка з персоналу «НІБУЛОН» Яна Романенко зазначає, що на початку повномасштабної війни підприємство втратило майже 40% персоналу внаслідок окупації, релокації, неможливості виконувати обов’язки через різні причини тощо. Проте відтоді компанія змогла стабілізувати діяльність, налагодити канали експорту та запустити масштабний трансформаційний проєкт.

На Житомирщині лідирує ПП «УКРПАЛЕТСИСТЕМ» (Мережа АЗК UPG) — 3,3 тис. персоналу.

Завод «ФЛЕКСТРОНІКС ТЗОВ» став найбільшим за кількістю робітників на Закарпатті. Там працює трохи більше 3 тис. працівників.

Енергокомпанії стають найбільшими роботодавцями у деяких областях

Компанії, які забезпечують електроенергією населення та промисловість, також стали найбільшими роботодавцями у низці областей України: у Черкаській (ПАТ «Черкасиобленерго»), Сумській (АТ «Сумиобленерго»), Івано-Франківській (АТ «Прикарпаттяобленерго»), Хмельницькій (АТ «Хмельницькобленерго»), Чернігівській (АТ «Чернігівобленерго»), Кіровоградській (ПРАТ «Кіровоградобленерго»), Харківській (АТ «Харківобленерго»), Херсонській (АТ «Херсонобленерго») та Одеській (АТ «ДТЕК Одеські електромережі») областях.

Переважно на розмір штату в енергетичних компаніях по всій Україні вплинули однакові чинники.

Quote«Зміна чисельності персоналу АТ «Хмельницькобленерго» частково викликана воєнним станом — більше ста наших працівників захищає Батьківщину в лавах ЗСУ. Також відбувся важливий процес об’єднання районів електричних мереж, в результаті якого частина працівників пенсійного віку вийшла на пенсію», — зазначає заступниця директора із зв'язків з громадськістю АТ «Хмельницькобленерго Олена Гриневич.

Водночас прессекретар АТ «Чернігівобленерго» Катерина Дроздова говорить:

Quote«Оскільки це підприємство критичної інфраструктури, яке має цілу низку завдань і певні зобов’язання перед споживачами, кількість його працівників зменшувати ніхто не планує. Електромережі Чернігівщини дуже постраждали у перші місяці повномасштабної війни, а прикордоння, де знаходяться чотири дільниці підприємства, і досі щодня потерпають від обстрілів. Саме тому лише швидка і якісна робота може стати запорукою нехай і не завжди надійного електропостачання в цих регіонах. Саме тому зараз підприємство дуже зацікавлене у підвищенні якісного складу персоналу».

Найменшу кількість співробітників серед інших регіонів, проте найбільшу у своїй області, мають:

ПРАТ «РІВНЕАЗОТ» у Рівненській області — 1,8 тис. працівників,

ТОВ «РОМА» у Чернівецькій області — 959 співробітників.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉