Facebook Pixel

Електрошок, тортури і розстріл «зайвих»: які насильства вчиняють у російській неволі з полоненими

Росіяни застосовують до полонених українців неймовірні тортури: їх тримають у карцерах, б´ють трубами та електрошокерами, а «зайвих» та поранених – розстрілюють.

Про це розповіла журналістка Медійної ініціативи за права людини Марія Климик. Під час брифінгу в «Укрінформі» було представлено аналітику МІПЛ «Місія врятувати: що відбувається у російському полоні і як попередити загибель у ньому українських військових».

МІПЛ представила аналіз задокументованих свідчень звільнених українських полонених, які розповіли про те, що деякі українські військовослужбовці загинули у російському полоні через побиття та катування.

Дослідження має на меті довести, що, якщо навіть Червоний Хрест підтвердив статус полоненого, це не гарантує, що людина повернеться додому живою і без ушкоджень.

Команда МІПЛ опитала понад 20 військових, які повернулися з російського полону, в ході якого запитували:

  • Чи відвідували вас міжнародні організації
  • Чи були свідками вбивства військовополонених

Марія Климик повідомила, що всі визволені військові стверджують, що представники Червоного Хреста жодного разу не відвідували місця утримання українських військовополонених через обмеження з боку росії.

Вони також наголосили, що бачили випадки загибелі бійців особисто, чули про них від інших військовополонених чи дізнавалися під час обміну.

Як російські окупанти катують полонених

Представниця МІПЛ розповіла, що, згідно із зібраними свідченнями, більшість полонених – є пораненими, і російські окупанти розстрілюють їх на місці, щоб не надавати медичної допомоги.

Також відомі випадки, коли в полон потрапило «занадто багато» людей. Росіяни обирали з-поміж них тих, хто, на їхню думку, може бути їм корисним. Всіх інших також убивали.

Журналістка описала так званий «процес прийомки»: жорстоке побиття українських військових під час перевезення до місць утримання.

Quote«Окупанти не звертають уваги на вік, стать чи фізичний стан цих людей. Є свідчення, що кілька полонених померли після таких тортур», – зауважила Климик.

Вона також розповіла, що всі опитані військовополонені описували умови свого утримання як жахливі, з нестачею їжі, постійними катуваннями і побиттями.

Quote«Навіть ті, хто не був поранений, їх стан здоровʼя значно погіршується за час перебування в полоні. Часто у полонених просто зупинялося серце від того, що до них щоденно застосовували електрошок, допоки акумулятор не розрядиться повністю. Медична допомога у більшості випадків не надавалася, окрім цього, траплялися випадки побиття не тільки охороною, а й з боку медперсоналу», – наголосила Климик.

Журналістка зазначила, що тіла повертають в такому стані, що провести експертизу і встановити причину смерті майже неможливо.

Вона додала, що мета цієї аналітики – показати, що дуже важливо, аби були якісь зовнішні організації, які могли б контролювати цей процес та перевіряти, що відбувається з полоненими в місцях утримання.

Що розповідають військові, які побували в російському полоні

Богдан Слободян, звільнений з полону військовослужбовець, розповів, що у російській неволі відбуваються жахливі речі, та підтвердив факти загибелі українців.

Quote«Полон вбиває. Я був свідком жорстокого поводження з українськими військовослужбовцями, коли людину повільно вбивали: саджали у карцер – це те місце, де людину ламають психологічно, допоки не погодиться співпрацювати з окупантами і підпише відповідні документи. Був випадок, коли одному чоловіку не давали спати по кілька днів, заставляли присідати, били трубами. Після таких катувань він заповзав у камеру і вже навіть не кричав від болю. Пізніше у нього відмовили нирки і його забрали. Доля його невідома».

Богдан розповів про інший випадок: цивільного чоловіка, якому було майже 70 років, також піддавали тортурам, незважаючи на те, що він і так був дуже слабким. Це призвело до інсульту полоненого. Його також забрали з камери, і після того більше ніхто його не бачив.

Що відомо про долю тих, хто перебуває в полоні

Анастасія Гондюл, дружина Артема Гондюла, військовослужбовця бригади «Азов», який протягом 22 місяців перебуває у ворожому полоні.

Quote«Чоловік зазнав двох поранень: перше, уламкове, в боях за Маріуполь. Друге – в колонії Оленівка внаслідок теракту рф. Яке поранення він отримав, наразі невідомо, рахується як важкопоранений і був доставлений у Донецьку лікарню. Згідно з доповіддю управління головного комісара ООН з прав людини, ті, хто вижив внаслідок теракту, мали численні травми, опіки, уламкові рани. Проте працівники колонії не надавали полоненим медичної допомоги, і вони зупиняли кровотечі без належного медичного обладнання», – розповіла дружина полоненого.

За словами Гондюл, лише після 5-7 годин після вибуху поранених відвезли до лікарні у Донецьк. Їх кількість була дуже велика, але дозволили вивезти лише трохи більше 50 осіб.

Quote«Їх везли у переповнених вантажівках вибоїстими дорогами, що додавало пораненим страждань. Через несвоєчасну медичну допомогу, кілька важкопоранених померли під час транспортування до лікарні. Наразі невідомо, де і в якому стані перебувають наші рідні. Вони виходили в полон уже виснаженими і зморені голодом, деякі мали поранення, отримані в боях за Маріуполь. Потім знущання в Оленівці. І уже понад два роки росія не допускає нікого до постраждалих. Свого чоловіка я побачила на відео ворожих телеграм-каналів 4 серпня 2022 року. Від нього лишилося 40-45 кг: голова чоловіка, а тіло – підлітка. У вересні з тих же ворожих каналів побачила, як їх під конвоєм виводили з лікарні і вивозили назад в Оленівку. Відтоді я не маю жодної інформації стосовно стану і місцеперебування мого чоловіка», – розповіла Анастасія.

Що говорять юристи та адвокати

Адвокат, експерт МІПЛ з міжнародного права Андрій Яковлєв наголосив, що російська влада не вважає наших полонених полоненими, не визнає Женевських конвенцій та не застосовує їх. В результаті вони лишаються без захисту, а наглядачі можуть діяти на свій розсуд.

Quote«Наші військовополонені не мають ніякого захисту. Навіть з того російського законодавства, яке зазвичай застосовується для їхніх ув’язнених. Їхні ув’язнені мають певні права, наші – не мають», – сказав він.

Чи можна змінити ситуацію?

Виконавча директорка МІПЛ Тетяна Катриченко розповіла, що організація підготувала рекомендації для України, інших держав, МКЧХ та міжнародної спільноти щодо того, як можна спробувати змінити ситуацію.

Серед рекомендацій для України вказано:

  • своєчасна та належна фіксація всіх випадків катувань та смертей в полоні;
  • уніфікація усіх розслідувань та постійний зв’язок з родинами військовополонених;
  • МКЧХ повинен моніторити, щоб розуміти, де і як утримуються полонені;
  • добиватися саме конфіденційних зустрічей з українськими військовополоненими для того, щоб об’єктивно розуміти ситуацію.
Quote«Якщо просто МКЧХ приходить в колонію і їм, як завжди, показують певні камери або певних людей, – так це не працює, так не можна отримати інформацію, яка необхідна для того, щоб попередити ці страшні випадки катувань і смертей в полоні», – сказала вона.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉