Facebook Pixel

Від $6 до $100 тис. за гектар. Скільки коштують різні етапи розмінування сільгоспземель

У відповідь на питання The Page про вартість робіт з розмінування сільгоспземлі в Україні в «KSE Агроцентрі» навели наступну послідовність етапів очищення землі від вибухонебезпечних предметів з орієнтовними цінами:

  • нетехнічне обстеження, що полягає у зборі інформації з місця потенційного забруднення, без використання технічних засобів, (міношукачів та ін.): $6 за га;
  • технічне обстеження, під час якого визначається наявність загроз за допомогою технічних засобів: більше $3 тис. за га;
  • безпосереднє розмінування – очищення від вибухонебезпечних предметів за допомогою спеціалізованого обладнання: майже $30 тис. за га.

Для визначення наведеної вище середньої вартості послуг в KSE Institute провели інтерв’ю із національними операторами протимінної діяльності. Уточнимо, в Україні вже сертифікували 18 операторів протимінної діяльності, ще 30 проходять сертифікацію станом на зараз.

«Повноцінне очищення землі від вибухонебезпечних предметів – дороговартісна послуга. Втім, вона складається із декількох етапів, які суттєво різняться за ціною та обсягом землі, яка підлягає проходженню відповідного етапу. Після кожного з цих етапів вивільняються території, які вже вважаються не замінованими», — пояснюють в «KSE Агроцентрі».

Тобто, якщо нетехнічне або технічне обстеження не виявляють небезпеки, в останньому найдорожчому етапі вже не буде потреби.

Ручне розмінування коштує найдорожче. Фото: ДСНС

Ручне розмінування коштує найдорожче. Фото: ДСНС

Quote«Перевірка за допомогою супутникових знімків коштує нижче $1 за гектар. А якщо земля забруднена нерозірваними снарядами та мінними пастками, вартість очищення вручну може сягати $100 тис. за гектар», — продовжує Пол Геслоп, керівник Програми протимінної діяльності ПРООН (UNDP) в Україні.

Про витрати на розмінування The Page також розпитали агрокомпанії, які, щоб пришвидшити процес, були змушені фінансувати ці роботи власним коштом.

Quote«Під час очищення необхідно ідентифікувати, чи є ще небезпечними залишки боєприпасів. Якщо так, тоді потрібно запросити саперів, аби вони їх ліквідували шляхом підриву на місці, або найняти людей, провести для них навчання і забезпечити невідкладну допомогу у разі нещасних випадків, — поділився досвідом своєї компанії Олександр Овсяник – директор агропромислового департаменту Групи «Агротрейд». — Роботи з підривом можуть коштувати від $1 тис. до $5 тис. на день. Тут йдеться не про гектари, а саме про дні. В простіших випадках очищення коштує 5-10 тис. грн за гектар».
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉