Facebook Pixel

Хто займається гуманітарним розмінуванням і як в Україні планують регулювати ринок цих послуг

Під час презентації третього випуску Моніторингу відбудови та відновлення, який є спільною роботою Центру економічної стратегії, Інституту економічних досліджень та політичних консультацій та ГО Технології прогресу, повідомили, що в Україні наразі сертифіковано 18 операторів протимінної діяльності, а ще 30 проходять сертифікацію.

Які компанії є основними гравцями у сфері гуманітарного розмінування

В презентації експерти оприлюднили наступний список провідних операторів гуманітарного розмінування:

  • The HALO Trust
  • IDG
  • FSD
  • DRC
  • NPA
  • MAG
  • Demining Solutions
  • FREEWAY
  • Patron Demining
  • ГК «Груп»
  • НІБУЛОН
  • Укроборонсервіс

Як зазначила під час презентації Марія Томіліна, економістка Центру економічної стратегії, деякі з них здійснюють розмінування за кошти міжнародних донорів, а є й комерційні оператори.

Щоб прискорити очищення української землі від мін, потрібна дерегуляція цієї сфери, що дозволить залучити до процесу не тільки міжнародні громадські організації, а й приватні українські компанії. Бо конкуренція здатна здешевити і прискорити процеси навіть у цій сфері.

174 тис. км2 території України (майже 30%) потенційно забруднено мінами та вибуховими пристроями

174 тис. км2 території України (майже 30%) потенційно забруднено мінами та вибуховими пристроями

Як регулюється гуманітарне розмінування в Україні

Ігор Безкаравайний, заступник міністра економіки України, під час презентації третього випуску Моніторингу відбудови та відновлення підкреслив, що базовий Закон про протимінну діяльність в Україні окреслює певні рамки і не йде в деталі, які мають визначати підзаконні акти. І, на його думку, наразі у нас недостатньо чітко прописано, хто і що має робити, щоб отримати дозвіл на розмінування, отримати сертифікат оператора протимінної діяльності на ті чи інші процеси. Наприклад, розмінування вручну чи технічне обстеження, механізоване розмінування, оскільки ті процеси вимагають різних процедур.

Як відбувається сертифікація операторів протимінної діяльності

Наразі сертифікацію операторів протимінної діяльності здійснюють такі структури, кожна за своєю процедурою:

  • Центр протимінної діяльності ДССТ, (Чернігів).;
  • Міжрегіональний центр гуманітарного розмінування ДСНС, (Мерефа).;
  • Центр розмінування Збройних Сил України, (Кам’янець-Подільський).

За словами Безкаравайного, конкретній компанії, яка хоче стати оператором протимінної діяльності, треба спочатку поїхати в кожен з цих центрів, дізнатись як і куди їм краще подаватися і з яким пакетом документів, адже все відбувається досить непрозоро. До того ж, якщо мова йде про приватний бізнес, якій прагне надавати платні послуги з розмінування, за сертифікацію доведеться платити, тоді як для неприбуткових організацій сертифікація безоплатна.

Quote«Тому треба врегулювати ці стосунки, але не зарегулювати їх, щоб вони були зрозумілими, чіткими, прозорими, загальнодоступними і, бажано, двомовними», — зазначив у ході дискусії Ігор Безкаравайний. Останнє потрібно для кращої комунікації з іноземними організаціями.
Британська некомерційна організація The HALO Trust розміновує Київщину

Британська некомерційна організація The HALO Trust розміновує Київщину

Як в Україні планують врегулювати ринок послуг з розмінування

Під час дискусії Ігор Безкаравайний повідомив, що наразі на фінальній стадії знаходиться розробка Порядку сертифікації оператора протимінної діяльності.

Quote«Це буде єдина стандартна процедура, яка визначатиме, хто, що і після чого має зробити для того, щоб стати оператором протимінної діяльності. Це перший крок для створення ринку послуг [з розмінування] і, власне, його подальшого розвитку», — зазначив Безкаравайний.

Також Безкаравайний повідомив, що в 2024 році планується запуск програми компенсації розмінування сільгоспугідь, фінансування якої вже передбачено в бюджеті на наступний рік. Одним із завдань цієї програми є розвиток ринку послуг з розмінування. Адже попит з боку фермерських господарств є великий.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉