Facebook Pixel

Метр за метром: як The HALO Trust розміновують Київщину

Вже понад рік британська некомерційна організація The HALO Trust розміновує с. Липівка, що на Київщині. А з травня 2023 цей тривалий і важкий процес відбувається за підтримки американської компанії FMC. Це відбулося після того, як у травні 2022 року місцевий тракторист підірвався на міні. Як працюють демінери, далі у матеріалі The Page.

«Обережно, не заступайте за біло-червоні смуги, там можуть бути міни», — попереджає журналіста інструктор.

Бронежилет, візор – це обов’язкове спорядження під час знаходження на мінному полі. Короткий інструктаж, а потім розповідь про сам проєкт.

Сухаревський Сергій — головний керівник операційного напрямку розмінування, розповідає про роботу по розмінуванні у Липівці, на Київщині

Сухаревський Сергій — головний керівник операційного напрямку розмінування, розповідає про роботу по розмінуванні у Липівці, на Київщині

Quote«Перед вами карта Липівки-2 і Липівки-3. Загальна площа ділянки Липівка-2 становить 215,4 тис. кв. м. На сьогодні вже розміновано понад 160 тис. кв. м. Липівка-3 — площа ділянки 140 тис. кв. м, розміновано 30 тис. кв. м», — розповідає головний керівник операційного напрямку розмінування Сергій Сухаревський про роботу з розмінування сільськогосподарських полів біля села Липівка на Київщині.

Всього з грудня 2022 по вересень 2023 року The HALO Trust на Липівці знешкодили 2 протитанкові міни та ознаки розтяжок протипіхотних мін. Також на Липівці-2 знаходили мінометні та артилерійські снаряди. На ділянках працюють 4 групи по 9 людей кожна.

Як проходить процес розмінування

Далі Людмила Волкова — фахівець з моніторингу та оцінки The HALO Trust в Україні — розповіла нам, як проходить повністю процес розмінування.

Перший етап називається нетехнічною оцінкою.

Quote«Спочатку держава з'ясовує регіони та громади, ·які потребують очищення від вибухонебезпечних предметів і розподіляє їх між операторами протимінної діяльності, одним з яких і є The HALO Trust. З цього списку громад ми розпочинаємо нашу діяльність з нетехнічного обстеження. Команди нетехнічного обстеження приходять до населених пунктів визначених громад, і проводять оцінку. Вони розмовляють з представниками адміністрацій цих населених пунктів, з колишніми військовими, з місцевим населенням і визначають, чи взагалі є загроза того, що там щось може бути (міни). Немає ніякої загрози — ці пункти вважаються безпечними. Якщо є підозри на загрози, були чутки щодо інцидентів, прямі чи непрямі докази тощо, або, наприклад, команда технічного обстеження сама знаходила якісь розтяжки, міни тощо, то після цього проводиться більш глибоке технічне обстеження. І після цього вже вирішується, що потрібно формувати самі ділянки, на яких проводитимуться розмінування».

Далі команди з нетехнічного обстеження визначають територію яка може бути потенційно небезпечною. Вони використовують мапи, різну техніку, позначають кордони мінної загрози на мапах.

Quote«Команда збирає інформацію про бенефіціарів, будь-які інциденти, будь-які докази, стосовно цієї ділянки. Ця інформація заноситься до нашої бази даних. І після цього ці ділянки вже сформовані та подаються до нашої команди розмінування», — додала пані Волкова.

Далі йде підготовка ділянки перед розмінуванням. Для цього використовують, зокрема, механічну підтримку, а саме роботів, які скошують траву або поросль на ділянці з мінами.

Вже після підготовки ділянки починається ручне розмінування. Команда ручного розмінування · знаходить, ідентифікує і маркує знайдені вибухонебезпечні предмети. Після цього інформація передається у компетентні державні служби, які займаються безпосереднім переміщенням, знешкодженням і ліквідацією цих небезпечних знахідок.

Quote«Також під час ручного розмінування ми проводимо внутрішню перевірку його якості. У нас якраз для цього є Сергій та наші супервайзери, що займаються перевіркою процесів. Після закінчення робіт наші представники проводять контроль якості розмінування. Остаточну перевірку веде держава, і після цього люди можуть даною ділянкою користуватися», — резюмує Людмила Волкова.

Хто займається фінансовою підтримкою The HALO Trust в Україні

Підтримкою місії Halo Trust займається американська компанія FMC. Це п’ята за величиною агрохімічна компанія у світі. З 24 лютого 2022 року The HALO Trust змогла знешкодити на території 6 областей України близько 16 тис. мін. Натепер в Україні працює понад 120 команд The HALO Trust, вони виконують роботи у шести областях: Київський,Чернігівській, Сумській, Харківській, Херсонській та Миколаївській . Загальна чисельність персоналу — понад 1000 співробітників, але до кінця 2023 року команда планує розширитись до 1200 фахівців.

Наталія Савченко (вгорі посередині), генеральна директорка FMC в Україні, та українська команда. Фото надано пресслужбою FMC

Наталія Савченко (вгорі посередині), генеральна директорка FMC в Україні, та українська команда. Фото надано пресслужбою FMC

FMC виділяє на місію The HALO Trust близько $1 млн щороку. Наталія Савченко, генеральна директорка FMC в Україні, розповіла нам в коментарі, що після початку повномасштабної війни компанія стала одним із донорів The HALO Trust, аби якомога швидше аграрії змогли повернутися до роботи на своїх землях.

Quote«Наші аграрії стикнулися з проблемою замінування територій, і наша задача — повернути їм той інструмент, на якому вони власне заробляють — це земля. Коли став зрозумілим масштаб цієї проблеми, одразу подумали, як ми можемо посприяти її розв'язанню як громадяни країни і як свідомий бізнес. Тому й виникла ідея з розмінуванням. Це було складно. Треба було знайти надійного партнера, знаного. Ми дуже раді, що він знайшовся, і це — The HALO Trust. Співпраця планується не на один рік. Наступного року ми її продовжимо. Певний відсоток, який ми заробляємо в Україні, ми спрямовуємо на розмінування», — розказала Наталія Савченко.

Як стати демінером/кою The HALO Trust

Далі нам наочно показали, як проводиться процес підготовки ділянки до розмінування. Для цього використовується Robocut S300. Вартість цього малюка — 70 тисяч фунтів, швидкість руху — 9 км на годину.

Фото: Robocut S300 на Київщині

photo-2023-10-07-02-13-01.jpg photo-2023-10-07-02-13-08.jpg

Співробітниця The HALO Trust Ніна розповіла нам, як стала демінеркою:

photo-2023-10-07-02-11-55.jpg
Quote«Я прийшла з IT-сфери. Вирішила спробувати. Свіже повітря, допомога людям. Знайшла вакансію на Robota.ua. Звернулася, пройшла співбесіду. Навчання триває місяць. Після навчання проходимо екзамен — теоретичний та практичний. Страх є завжди під час роботи, але у нас є чіткі інструкції, тому якщо їх дотримуватись, все буде нормально».
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉