Facebook Pixel

Як допомога Україні впливає на економіку США – Оксана Маркарова

Якщо до повномасштабного вторгнення безпекова допомога Україні від США складала приблизно $300 млн, то після 24 лютого ми отримали вже $111 млрд безпрецедентної допомоги з бюджету Сполучених Штатів. Кожного разу Конгрес вносить зміни до бюджету.

Який відсоток посідає допомога Україні у ВВП та як це впливає на економіку США загалом, в інтерв’ю The Page розповіла пані Надзвичайний і Повноважний Посол України в США Оксана Маркарова.

У цифрах допомога Україні сягнула менш як 0,5% американського ВВП, який склав $25,4 трлн у 2022-му та $26,5 трлн у 2023 році.

Quote«Це цифра, яка у висловлюваннях будь-якого міністра фінансів звучатиме як незначна. З іншого боку, ми повинні розуміти, що США не мають жодних формальних юридичних зобов'язань нам допомагати, тому $111 млрд — це багато», – підкреслює Оксана Маркарова.

Вона нагадала, що всі $111 млрд є грантовою допомогою, яку повертати непотрібно.

Quote«Це допомагає не тільки зараз, а й у майбутньому, адже ми не збільшуємо наш власний борг», – нагадала пані посол.
Quote«Ми ще не перемогли. І мені дуже подобається фраза президента Байдена, що допомога Україні – це внесок у систему світової безпеки, інвестиція в захист демократії», – зауважує Маркарова.
Подякувати 🎉