Facebook Pixel

США хочуть включити до Ради Безпеки ООН ще шість постійних членів без права вето

Адміністрація президента США Джо Байдена розробляє план реформи Ради безпеки ООН, яка включає збільшення кількості постійних членів Ради безпеки на шість місць.

Про це повідомляє The Washington Post із посиланням на високопосадовців США та дипломатів ООН.

Згідно з планом Білого дому, нові постійні члени Ради безпеки ООН не матимуть права вето.

За інформацією видання, представник США в ООН Лінда Томас-Грінфілд консультується з дипломатами зі 193 країн-членів організації, щоб отримати відгуки про проект розширення Ради безпеки перед щорічною зустріччю світових лідерів у Нью-Йорку восени.

The Washington Post пише, що США раніше виступали за включення Німеччини, Індії та Японії як постійних членів Ради безпеки. Цю ідею підтримували Франція та Великобританія, які пропонували дати постійне місце в органі Бразилії та, як мінімум, одній африканській країні.

У публікації зазначається, що план реформи Ради безпеки ООН показує бажання Байдена визнати зростаючий вплив країн, що розвиваються, і зменшити розчарування щодо нинішніх членів Ради безпеки і їх нездатність зупинити глобальні конфлікти, у тому числі війну в Україні.

Байден вже заявляв, що США виступають за збільшення кількості як постійних, так і непостійних членів Ради безпеки ООН. На думку американського президента, організація має стати «інклюзивнішою — таким чином, щоб вона відповідала потребам сучасного світу».


Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉