Facebook Pixel

Як блокада кордону і обстріли рф вплинули на ціни в Україні у квітні-травні 2024

У квітні 2024-го споживча інфляція в Україні була на рівні березня – 3,2% р/р (рік до року). Водночас базова інфляція пришвидшилась до 4,4% р/р через блокаду західних кордонів, послаблення курсу гривні та інші чинники. Як змінилися ціни в Україні, розповіли у макроекономічному огляді НБУ.

Як змінилися ціни в України у квітні-травні 2024

Споживча інфляція у квітні 2024 року залишиться на рівні березня – 3,2% р/р, що нижче, ніж очікував НБУ. Серед причин – стрімкіше падіння цін на сирі продукти харчування через більшу пропозицію та значні минулорічні врожаї.

Водночас базова інфляція незначно пришвидшилась – до 4,4% р/р. Інфляційний тиск підтримували блокада західних кордонів та послаблення обмінного курсу.

Як змінилися ціни на непродовольчі товари та продукти харчування у квітні-травні 2024

  • Падіння цін на продукти харчування поглибилося, зокрема, через теплішу погоду та вторинні ефекти минулорічних врожаїв, а також через переорієнтацію окремих виробників на внутрішній ринок. Це призвело до збільшення пропозиції.
  • Ціни на на молоко зростали швидше через активізацію експорту молочної продукції, а на деякі імпортні товари – внаслідок ефектів від блокади західних кордонів.
  • Ціни на непродовольчі товари знижувалися повільніше, передусім через помірніше зниження цін на одяг та взуття.
  • Ціни на послуги залишились на рівні березня, насамперед через менший тиск з боку витрат бізнесу на продовольчу сировину.

Як змінилися адміністративні ціни у квітні-травні 2024

  • Ціни на пальне зростали швидше насамперед через подорожчання нафти на світових ринках та скорочення запасів нафтопродуктів, які завозили за нижчою ціною.
  • Алкогольні напої дорожчали повільніше, оскільки знизився тиск з боку витрат бізнесу на сировину та адміністративних витрат, а також конкуренцію тіньової пропозиції. Зростання цін на тютюнові вироби також призупинилося.
  • Адміністративну інфляцію надалі стримував мораторій на підвищення комунальних тарифів.

Як змінилися ціни українських виробників у квітні-травні 2024

  • У квітні знову почав зростати індекс цін виробників (ІЦВ), передусім через збільшення цін в енергетиці, зокрема внаслідок російських обстрілів енергетичної інфраструктури.
  • Ціни у добувній промисловості зростали швидше у відповідь на світові тенденції, а у окремих галузях переробної промисловості – через активізацію експорту молочної продукції.
Quote«Вагомими чинниками впливу на ціни виробників і надалі залишалися зростання виробничих витрат через здорожчання логістики й імпорту в умовах блокади кордонів, а також витрат на оплату праці через дефіцит кваліфікованих кадрів», – пояснюють у НБУ.

Нагадаємо, за прогнозом НБУ, у 2024 році інфляція в Україні пришвидшиться до 8,2%, а з 2025-го знизиться до 6%.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉