Facebook Pixel

Ціни на нафту зросли після смерті президента Ірану Ібрагіма Раїсі

20 травня 2024-го світові ціни на нафту зросли через політичну невизначеність у країнах-виробниках після смерті президента Ірану Ібрагіма Раїсі. А також через проблеми зі здоров’ям короля Саудівської Аравії, однієї з найбільших країн-експортерів нафти. Про це пише Reuters.

Як змінилися ціни на нафту станом на 20 травня 2024

  • Нафта марки Brent подорожчала на 41 цент, або на 0,5%, до $84,39 за барель.
  • Червневі ф’ючерси нафти марки West Texas Intermediate (WTI) зросли на 23 центи, до $80,29 за барель.

Червневий контракт закінчується 21 травня 2024 року, а більш активний липневий контракт коштував $79,89, що дорожче на 31 цент, або на 0,4%.

Чому ціни на нафту зростають у травні 2024

Світові нафтові ціни підскочили після того, як президент Ірану, третьої найбільшої країни за запасами нафти, Ібрагім Раїсі загинув у результаті падіння гелікоптера.

Також на ціни вплинули проблеми зі здоров’ям короля Саудівської Аравії Салмана, через які його син, наслідний принц Мухаммед ібн Салман, скасував свій візит до Японії.

Quote«Якщо здоров’я короля погіршується, це посилює рівень невизначеності, – сказав аналітик IG Markets Тоні Сікамор.

Ціни на нафту Brent за тиждень 13-19 травня 2024-го зросли майже на 1%, що є першими зростанням за три тижні.

Нафта WTI зросла на 2% через покращення економіки у США та Китаї, що споживають найбільше нафти у світі. Водночас зростання цін все одно незначне.

Quote«Ринок нафти все ще обмежений діапазоном, і без будь-якого свіжого каталізатора нам, ймовірно, доведеться чекати ясності щодо політики видобутку ОПЕК+, щоб вийти за межі цього діапазону. Ринок також здається все більш знерухомленим від геополітичних подій», – сказав Уоррен Паттерсон, керівник відділу товарної стратегії ING.

Нагадаємо, у жовтні 2022 року ОПЕК+ домовилися скоротити видобуток нафти, що стало найбільшим скороченням із 2020-го. А у квітні 2024 року організація вирішила й надалі скорочувати поставки нафти в першій половині року.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉