Facebook Pixel

Іран здійснив атаку на Ізраїль

В ніч на 14 квітня Іран запустив понад 200 безпілотників та ракет у напрямку Ізраїлю. Також проіранське військове угрупування Хезболла випустило десятки ракет по Голанських висотах.

Про це повідомило CNN.

14 квітня Іран атакував Ізраїль: подробиці

Атака розпочалася ввечері 13 квітня близько 22.00 за київським часом. Перші дрони та ракети вже досягли Ізраїлю близько опівночі. Це було відповіддю на атаку ізраїльтян на іранську дипмісію в Дамаску, в результаті якої було вбито кілька високопоставлених офіцерів Корпусу вартових ісламської революції (КСІР), включаючи командира підрозділу Аль-Кудс генерала Мохаммада Реза Захеді.

Державні ЗМІ Ірану практично одразу підтвердили факт атаки, передає CNN. «У відповідь на злочин сіоністського режиму, який полягав у нападі на консульський відділ іранського посольства в Дамаску, ВПС КСІР вразили певні цілі на територіях сіоністського режиму за допомогою десятків безпілотників і ракет», — йшлося в заяві КСІР. Агентство IRNA з посиланням на джерело повідомляло, що крім дронів і крилатих ракет, також було запущено балістичні ракети, проте ця інформація в інших джерелах не знайшла підтвердження.

За кілька годин після атаки Іран оголосив про її «завершення». «Справу можна вважати завершеною. Однак якщо ізраїльський режим зробить ще одну помилку, відповідь Ірану буде значно суворішою», — повідомило в соцмережі «ікс» представництво Ірану в ООН. Там також попередили, що США мають «триматися подалі» від конфлікту між Іраном та Ізраїлем. На той момент дрони та ракети ще не долетіли до ізраїльського повітряного простору.

Загалом, за даними ЗМІ, було перехоплено 99% ракет і дронів, запущених Іраном. Десятки дронів були перехоплені силами США за межами Ізраїлю. Крім цього, як повідомили джерела ізраїльських ЗМІ, безпілотники перехоплювали літаки ВПС Йорданії. При цьому частина дронів у результаті долетіла до Ізраїлю, що спричинило спрацювання сирен повітряної тривоги. Спалахи в небі від збитих дронів, повідомляє CNN, спостерігалися в районі Хайфи на півночі Ізраїлю, в районі Беер-Шеви на півдні, а також на Голанських висотах та контрольованому Ізраїлем Західному березі. Відомо про одного потерпілого — це десятирічний хлопчик, поранений уламками дрону або перехоплювача ППО. Є влучання у авіабазу на півдні країни, однак руйнування незначні. 31 мешканцю Ізраїлю надали допомогу у зв'язку з атакою Ірану. Здебільшого це були люди, які зіткнулися з нападами паніки чи отримали легкі травми, коли тікали до бомбосховища.

14 квітня Іран атакував Ізраїль: наслідки

Атака тривала 5 годин. Ізраїль обіцяє невдовзі завдати удар у відповідь: «Однак той факт, що Іран вперше зі своєї території атакує Ізраїль, вимагає відповіді — і вона незабаром піде», — зазначив анонімний ізраїльський чиновник.

США заявили про «непорушну» підтримку Ізраїлю на тлі атаки. Велика Британія та Франція засудили дії Ірану.

Командувач КСІР заявив, що операція Ірану проти Ізраїлю «була успішнішою, ніж очікувалося»:

Quote«Наша реакція на будь-яку агресію з боку Ізраїлю буде більш суворою», — додав командувач Корпусу вартових Ісламської революції (КСІР) Хосейн Саламі, його слова наводить іранський держтелеканал Press TV.

Президент США Джо Байден має намір зустрітися сьогодні з лідерами «великої сімки», щоб засудити нічну атаку Ірану на Ізраїль, передає CNN.

Керівництво республіканців у Палаті представників США оголосило 13 квітня, що наступного тижня голосуватиме за допомогу Ізраїлю через напад з боку Ірану.

Подякувати 🎉