Facebook Pixel

Вугілля Ахметова: справу «Роттердам+» остаточно закрили

Колегія суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду підтвердила рішення першої інстанції про обґрунтованість закриття справи «Роттердам+». Засідання транслював YouTube-канал ВАКС.

Отже, рішення ВАКС, яким визнано законною й обґрунтованою постанову САП про закриття справи «Роттердам плюс» через відсутність складу злочину, набуло чинності 17 листопада й оскарженню не підлягає.

Контекст. НКРЕКП 2016 року ввела формулу «Роттердам+», згідно з якою тарифи в Україні було прив'язано до вартості вугілля на товарних біржах Нідерландів. Після цього почалося підвищення цін на електроенергію. У березні 2017 року НАБУ почало розслідувати змову під час впровадження цієї формули.

На початку серпня цього року детективи відомства повідомили про підозру шести особам, зокрема колишньому голові НКРЕКП Дмитру Вовку та члену комісії Володимиру Євдокимову. Під підозру потрапили і співробітники ДТЕК. Однак НАБУ й САП заявили, що не знайшли підтверджень постачання вугілля в Україну за формулою саме з Роттердама.

У серпні 2020 року експертиза не підтвердила наявність збитків і шкоди від формули «Роттердам+», після чого справу «Роттердам+» щодо підозрюваних закрили через недостатність доказів їхньої провини.

У вересні 2020 року ексзаступник Генерального прокурора Віктор Чумак оскаржив у ВАКС закриття справи, але позов було відхилено.

Наприкінці вересня Чумак подав апеляцію, а наприкінці жовтня суддя ВАКС задовольнив позов і скасував постанову прокурора про закриття справи.

Подякувати 🎉