Facebook Pixel

Верховна Рада прийняла законопроєкт щодо обмеженню ставок мікрокредитування

Верховна Рада прийняла законопроєкт №9422 про обмеження ставок мікрокредитувальників. За проголосувало 255 нардепів.

Про це пише нардеп Ярослав Железняк.

Законопроєкт пропонує поступово знизити та обмежити максимальну ставку на рівні 1% на день.

Також мікрофінансовим організаціям планують дати перехідний місяць з дня набрання чинності цим документом. Протягом цього місяця Нацбанк не зможе застосовувати жодних заходів впливу за недотримання його вимог.

Також збільшено до 240 днів перехідний період для зниження ставки:

  • перші 4 місяці (120 днів) з дня набрання чинності законом максимальна ставка буде 2,5% в день.
  • наступні 4 місяці (120 днів) — максимальна ставка має бути 1,5% в день.

Зважаючи на цей крок, скасування заборони на стягнення штрафів і пені відтерміновується на 30 днів з дня набрання чинності законопроєктом №9422, щоб поки існує загроза продовження існування ставок у розмірі вище, ніж 2,5%, штрафів і пені стягнути не можна було.

Також заборонено стягнення штрафів і пені за кредитними договорами, укладеними до набрання чинності законопроєктом, у тому числі пролонгованих після набрання ним чинності.

Крім того, збільшено перехідний період для банків — до 3 місяців — з метою приведення ними своєї діяльності у відповідність із законом.

На пів року відтермінують введення в дію норм, що регулюють функціонування кредитного реєстру НБУ. Це пов'язано зі значним навантаженням на надавачів небанківських фінансових послуг у зв’язку зі змінами в законодавстві.

Нагадаємо, що 2 травня 2023 року Нацбанк передав до парламенту свої пропозиції змін до двох законів: «Про споживче кредитування» та «Про основи державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉